Japonia, Szwecja i Boso na trawie

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2023 13:49
Często snujemy marzenia o dalekich podróżach, które nie zawsze możemy zrealizować. Jednak czasami tuż za rogiem ukrywa się zakątek, w którym wystarczy zanurzyć się w smakach i aromatach, by znaleźć się w świecie dalekiej Azji. 
Kuchnia japońska to nie tylko sushi. Królują w niej kiszonki
Kuchnia japońska to nie tylko sushi. Królują w niej kiszonkiFoto: Shutterstock/bodiaphvideo

Od kilku lat niezwykle popularna jest w Polsce kuchnia japońska. Doceniamy nie tylko sushi. Ogromnym sukcesem może poszczycić się warzywny wariant zupy ramen. W audycji "Czwórka do kwadratu" sprawdzimy, jaka historia stoi za sukcesem tej potrawy w kraju nad Wisłą? Okazuje się, że znajdujemy ją w menu wielu restauracji, a w sieci jest mnóstwo przepisów i wariantów jej przygotowania. Naszym gościem będzie Barbara Welento, współzałożycielka Vegan Ramen Shop, która na azjatyckiej kuchni wege zna się najlepiej. 

W drugiej części audycji wybierzemy się do Szwecji, ale trochę pozostaniemy w Polsce. To za sprawą naszego drugiego gościa - Klary Janickiej. Klara dziś ma 21 lat, urodziła się w Szwecji, a od 5 lat mieszka w Warszawie. Studiuje psychologię i pisze piosenki. Opowie nam o życiu, zwyczajach, spędzaniu czasu wolnego i szkole w Szwecji, a także o tym, jak odkrywała Polskę. Poznamy Szwecję z polskiej perspektywy. 

Potęga Szwecji zaczęła się rodzić między XVI, a XVII wiekiem i wiązała się z podbojami morskimi. Na budowę nowoczesnych galeonów duży nacisk kładł król Gustaw Adolf. - Na początku XVII wieku Szwecja postawiła sobie za cel zbudowanie absolutnej potęgi na Morzu Bałtyckim, a jej wrogiem była Polska - mówiła w Czwórce Martyna Matwiejuk. Sprawdzimy więc, jak dziś Szwedzi postrzegają Polaków. 

Odwiedzimy też Festiwal Boso na Trawie w Chojnowskim Parku Krajobrazowym pod Warszawą. 

***

Na audycję z cyklu "Czwórka do kwadratu" w sobotę (29.07) o godz. 15.00 zaprasza Piotr Firan

pj

Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia Szwecja
Czytaj także

Jak cesarz Mutsuhito zrewolucjonizował Japonię?

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2019 13:34
- Fenomen cesarza Mutsuhito polegał na tym, że potrafił on otoczyć się właściwymi ludźmi, którzy wraz z nim zmienili Japonię z feudalnego, rolniczego kraju w wielkie imprerium przemysłowe - mówił Mariusz Dąbrowski.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2023 13:00
Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. 
rozwiń zwiń