Słodkie frykasy na szybko - jak przygotować je w parę minut?

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2023 17:50
Masz ochotę na coś słodkiego, a może znajomi wpadną za chwilę z wizytą. Pomysłów na szybkie słodkości nie brakuje na blogu i w książce Kasi Gintrowskiej. - Naprawdę bardzo szybko można zrobić coś pysznego - przekonuje blogerka w Czwórce.
Kasia Gintrowska i prowadzący audycję Piotr Firan
Kasia Gintrowska i prowadzący audycję Piotr FiranFoto: Czwórka/Kamil Jasieński
  • Kasia Gintrowska jest autorką bloga kulinarnego "Wysmakowane.pl". 
  • Publikuje w nim przepisy na pyszne "szybkie dania", które błyskawicznie można przygotować w kuchni. 
  • Niedawno pojawiła się jej książka "Szybkie słodkości. 106 przepisów na ciasta, desery i lunchboxy".
  • "Idea tej książki jest taka, że nie opłaca się iść do cukierni" - mówi Gintrowska w Czwórce.

Szybko i pysznie? Jak zrobić ciacho w parę minut?

Kasia Gintrowska jest blogerką kulinarną i autorką książki "Szybkie słodkości. 106 przepisów na ciasta, desery i lunchboxy". Znajdziemy tu ciasteczka, słodkie przekąski i desery; ekspresowe ciasta z piekarnika i bez pieczenia; przepisy w wersji fit, mniej fit, a nawet takie, które można zabrać do lunchboxa jako pełnowartościowy posiłek.

- Zauważyłam, że na moim blogu wiele osób szuka albo przepisów na najprostsze ciasta, żeby zrobić coś na szybko - mówi gość audycji. - Pomysł na książkę się zrodził, żeby zebrać w jednym miejscu wszystkie te przepisy. Bierzesz, otwierasz i wybierasz, co ci odpowiada.

Kokosanki z trzech składników, idealny sernik w 8 minut, boliwijskie pączki czy ciasteczka orzechowe z awokado - wszystkie przepisy są bardzo proste - wystarczy wykonać  je zgodnie z wytycznymi, a sukces gwarantowany. Gintrowska podpowiada jak przygotować szkocki shortbread z trzech składników, kladdakę, czyli brownie po szwedzku i welsh cakes - walijskie ciastka z patelni.


 


Nie opłaca się iść do cukierni

Swoją książką, Kasia usiłuje przekonać, że przygotowanie słodkich frykasów nie musi zabierać nam wiele czasu, a ich wykonanie może być szybkie, łatwe i przyjemne. - Idea tej książki jest taka, że nie opłaca się iść do cukierni, bo więcej czasu poświęcisz, żeby tam pójść. Poza tym efekt nie zawsze jest zachwycający - tłumaczy rozmówczyni Piotra Firana - Jeśli masz składniki w domu, dużo szybciej przygotujesz coś pysznego w swojej kuchni. Możesz to zrobić w kilka minut, później postawić na stół i zjeść z rodziną i znajomymi naprawdę pyszne słodkości.

 

Posłuchaj
15:12 Czwórka/Czwórka do kwadratu słodkości 10.09.2023.mp3 O szybkich słodkościach opowiada Kasia Gintrowska, blogerka kulinarna i autorka książki (Czwórka do kwadratu/Czwórka)

 

***

Tytuł audycji: "Czwórka do kwadratu"

Prowadzi: Piotr Firan

Gość: Kasia Gintrowska (blogerka kulinarna, autorka książki "Szybkie słodkości. 106 przepisów na ciasta, desery i lunchboxy")

Data emisji: 09.09.2023

Godzina emisji: 16.24

aw/kul


Czytaj także

Natalia Maszkowska: w kuchni gotuję, a nie odtwarzam przepisy

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2023 16:40
Natalia Maszkowska gotuje prosto, szybko, z ogólnodostępnych składników i dla każdego. Nic więc dziwnego, że jej kanał kulinarny na polskim TikToku ma miliony wyświetleń.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Coocharz w sieci. Proste przepisy na smaczne dania

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2023 11:00
- W sieci nie brakuje kulinarnych treści i kanałów tworzonych przez kucharzy amatorów. Ja staram się trafiać do ludzi, którzy cenią sobie proste przepisy - opowiada Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz. 
rozwiń zwiń