Świat 4.0: miasta przyszłości i kulinarne zwyczaje narodów

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2024 15:44
W audycji "Świat 4.0" odbędziemy podróż w przestrzeni i czasie. Prowadzący Piotr Firan razem z gośćmi porozmawia o tym, jak mogą wyglądać miasta w przyszłości oraz jak różni się kultura jedzenia w różnych częściach świata. 
Miasto przyszłości
Miasto przyszłościFoto: Shutterstock

Od urbanistyki do kultury kulinarnej - tak właśnie prezentuje się środowa audycja "Świat 4.0".

O godzinie 16.00 Piotr Firan wraz ze swoim gościniami - Magdaleną Milert, czyli blogerką prowadzącą profil na Instagramie @pieing o urbanistyce i gospodarce przestrzennej, przeplatany memami, oraz Moniką Borycką, czyli twórczynią internetową, znaną ze swojego profilu na Instagramie @trendradarpl - będą się zastanawiać nad tym, jak będzie wyglądało życie ludzi w miastach w 2050 roku i jakie rozwiązania i patenty będą czekać na nas w miastach przyszłości.

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez TRENDRADAR (@trendradarpl)

Posłuchamy o nowoczesnych trendach w obrębie komunikacji miejskiej, architektury mieszkalnej i użytkowej, a także o możliwych scenariuszach urbanistycznych na przyszłość.

O godzinie 17.00 wrócimy do teraźniejszości, ale pozwiedzamy świat, przyglądając się różnym kulturom jedzeniowym. Eksperci, czyli Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawczyni i kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS, oraz Przemysław Cichowlas, który prowadzi bloga Zakręcony Włoski, opowiedzą o kulinarnych różnicach kulturowych między różnymi krajami świata. Przeniesiemy się z Polski do krajów śródziemnomorskich, a stamtąd aż do najdalszych zakątków Azji. 

Poznamy zwyczaje kulinarne różnych krajów, znaczenie poszczególnych potraw i sposobów ich spożywania. Dowiemy się, który posiłek jest najważniejszy w różnych kulturach oraz jak wspólne biesiadowanie wpływa na budowanie relacji międzyludzkich. 

***

Na audycję "Świat 4.0" w środę o godzinie 16.00 zaprasza Piotr Firan

gV

Zobacz więcej na temat: kuchnia miasto