Kiedy robot zrobi nam obiad? Sztuczna inteligencja w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2024 16:29
Sztuczna inteligencja to gorący temat. Wdziera się w każdą dziedzinę naszego życia, wchodzi też do naszych kuchni, podaje nam dania. A kiedy AI ugotuje nam obiad? Na to pytanie odpowiedzi szukali Piotr Firan i jego goście - Przemysław Ziemichód, dziennikarz kulinarny, i Adam Grzanka, bloger. 
Pierwsze roboty podające zamówione danie pojawiły się w Kalifornii już w 1983 roku
Pierwsze roboty podające zamówione danie pojawiły się w Kalifornii już w 1983 rokuFoto: Shutterstock/ORION PRODUCTION

- Sztuczna inteligencja wdarła się we wszystkie obszary naszego życia. Jest obecna w naszej codzienności, także w obszarze gastronomii - mówi Przemysław Ziemichód, dziennikarz kulinarny, youtuber. 


Posłuchaj
34:42 czwórka świat 4.0. 10.09.2024 ai jedzenie 16.11.mp3 Jak sztuczna inteligencja radzi sobie w kuchni i czy znajdzie szerokie zastosowanie w gastronomii? (Świat 4.0/Czwórka)

AI w gastronomii 

Czwórkowy gość widzi zastosowanie sztucznej inteligencji i robotów w trzech głównych obszarach związanych z gastronomią:

  • Pierwszy z nich to czatboty, aplikacje, które pomagają optymalizować koszty gotowania, koszty surowców, zarządzają restauracją, zarządzają stolikami, stanami magazynowymi.
  • Drugi to roboty podające jedzenie. - Ciekawostką jest, że już w 1983 roku w Kalifornii w restauracji Two Panda Deli pojawiły się pierwsze roboty, które przywoziły do stolików to, co zamówiliśmy u kelnera. Wtedy oczywiście nikt nie nazywał tego sztuczną inteligencją - mówi ekspert. 
  • Trzeci przyciąga największe zainteresowanie publiczności masowej. To roboty, którą są w stanie ugotować nam posiłek. 

Przemysław Ziemichód zwraca uwagę, że tu nie chodzi o robota, który przemieli ziarna kawy, zaleje wodą i poda napój. - Dziś mówimy już o robotach, które patrząc na produkty, które mają, wiedzą, co z nimi zrobić. W jakiej temperaturze usmażyć frytki, kiedy wyjąć je z frytkownicy, a obok smażą burgera na grillu - mówi. - Dziś roboty są w stanie poskładać takie zamówienie. Oczywiście ostatnie szlify do takiego posiłku dokłada wciąż człowiek. On kontroluje.

Roboty w fast foodach

Proste dania serwowane w fast foodach są idealnymi do przygotowywania dla robotów. - Restauracje sieciowe będą wykorzystywać tego typu technologię. Choć mam wrażenie, że to trochę przypomina maszynowe tworzenie żywności, jak linia montażowa w fabryce samochodów - ocenia gość Piotra Firana. - W restauracjach typu fast food roboty są w stanie zastąpić człowieka. Inaczej wygląda sytuacja z tworzeniem bardziej kreatywnych dań - tu roboty jeszcze sobie nie radzą. 

Przemysław Ziemichód zauważa, że zastosowanie robotów może być kuszące ze względu na ograniczenie kosztów utrzymania pracownika, a także problemy z brakiem pracowników. - W tej części rynku gastronomicznego pracowników cały czas brakuje, zarówno w USA, jak i w Polsce - mówi. - Utrzymanie robota jednak też kosztuje około 12 tysięcy złotych miesięcznie. 

Czytaj także:


AI i kreacja przepisów kulinarnych

Roboty w kuchni to nie wszystko. Adam Grzanka, bloger, który sam siebie nazywa "patostreamerem kulinarnym", kulinarnie eksperymentuje z czatbotem. - Postanowiłem zacząć eksperymenty z AI w kuchni. AI świetnie mi się sprawdza w kreowaniu potraw - przyznaje. - Próbowałem już różnych sposobów współpracy:

  • raz dałem botowi zdjęcia puszek z produktami spożywczymi,
  • kolejnym razem zdjęcie zawartości lodówki,
  • poprosiłem też o wymyślenie dania z produktów, których nazwa zaczyna się na literę "P". 

- Za każdym razem otrzymałem zadowalając efekt - zdradza. - Dostajemy przepis na potrawę, ale co nieco o kuchni musimy wiedzieć.  

Goście Piotra Firana dalecy są od przepowiadania przyszłych ról AI w kuchni czy w szeroko pojętej gastronomii. Widzą w niej szanse i potencjał, ale przestrzegają też przed błędami czatbotów. 

***

Tytuł audycji: Świat 4.0

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Adam Grzanka (bloger, założyciel projektu Tatusie Gotują), Przemysław Ziemichód (dziennikarz kulinarny, youtuber, Ziemichód Konsumuje)

Data emisji: 10.09.2024

Godzina emisji: 16.11

pj/wmkor

Czytaj także

Nowe technologie w kuchni. Jak zmieniają się nasze kulinarne przyzywczajenia?

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2024 21:26
Mamy wielofunkcyjne urządzenia, inteligentne lodówki, a mimo to rzadziej gotujemy w domu. W Czwórce sprawdzamy, jak nowe technologie i nowe rozwiązania zmieniają nasze przyzwyczajenia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co dziś na obiad? "Męskie gotowanie" z Zuzą Lisowską

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2024 15:08
Gotować każdy musi - jedni z potrzeby, a drudzy z ogromnej pasji. Dzisiejsza gościni "Męskiego gotowania" pokazała, jak wyjątkowe mogą być niektóre dania. Burger z arbuzem? O tym i innych nietypowych połączeniach i kulinarnych podróżach po świecie opowiedziała Zuza Lisowska.
rozwiń zwiń