Sezonowość warzyw i owoców. Po jakie produkty sięgnąć o różnych porach roku?

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2025 11:24
Sezonowe owoce i warzywa mają największą ilość witamin oraz składników odżywczych, a także najlepszy smak. Jakie zatem owoce i warzywa królują teraz, a jakie w następnych miesiącach? Gościni Czwórki Patrycja Kawiak opowiedziała o całorocznym kalendarzu owoców i warzyw.
Sezonowe warzywa każdej pory roku
Sezonowe warzywa każdej pory rokuFoto: Polskie Radio

Domowy ogródek

Jak mówi Patrycja Kawiak, miłośniczka upraw warzyw, podczas zakupów warzyw w sklepach, szczególnie tych mrożonych, warto przyjrzeć się etykiecie. Można się z niej dowiedzieć m.in. z jakiego kraju pochodzi dane warzywo. Zaś tym, którzy chcą zacząć własną, domową uprawę, gościni audycji "Szanuj zieleń" poleca sięgnąć po fasolkę szparagową, sałaty, rzodkiewki czy kiełki.


Posłuchaj
32:28 PR4_25_01_2025_09_13_Szanuj_zieleń.mp3 Patrycja Kawiak o uprawie warzyw w domu (Szanuj zieleń/Czwórka)

  

Jak przedłużyć świeżość ziół i cieszyć się nimi także zimą? Mrożenie ziół to bardzo dobry sposób na zachowanie ich jakości oraz walorów smakowych. - Teraz nie ma za dużo światła, więc ten styczeń jest dużym wyzwaniem dla ogrodników. Zawsze możemy sobie tę miętę zamrozić - wyjaśnia Patrycja Kawiak.


Kalendarz sezonowości warzyw i owoców

- Niestety, natury nie oszukamy, jesteśmy z nią ściśle związani. Styczeń mówi nam, aby sięgnąć po warzywa korzeniowe, żeby trochę jeszcze poeksperymentować z porem czy ziemniakami, żeby wrócić do dyni, której na jesień było całkiem sporo. To dobra okazja, żeby cieszyć się takimi rzeczami - tłumaczy gościni Czwórki.



Przełom stycznia i lutego to także czas planowania wysiewów na nadchodzące miesiące. - Z perspektywy osoby, która kocha ogrodnictwo, to jest dla nas czas, kiedy planujemy i już robimy pierwsze wysiewy. Już zaczynamy powoli wysiewać paprykę. Zaraz w marcu zaczniemy pracę z pomidorami - opowiada rozmówczyni Marty Hoppe. - Pracę nad tym, co potem urośnie, zaczynamy dużo, dużo wcześniej.


Dlaczego warto jeść sezonowo

Jak twierdzi Patrycja Kawiak, to, co jemy sezonowo, ma najwięcej wartości odżywczych dla naszego organizmu. To zdecydowanie największa zaleta dostosowania diety do sezonowości warzyw i owoców. Co więcej, sezonowe produkty mają po prostu najwięcej smaku, a często także pochodzą z lokalnych upraw. Na przykładzie jabłek czy cebuli widać również, że pod wpływem przechowywania smak wielu warzyw i owoców staje się coraz gorszy.



***

Tytuł audycji: "Szanuj zieleń"

Prowadząca: Marta Hoppe

Gościni: Patrycja Kawiak, miłośniczka upraw warzyw (IG: plantrycja)

Data emisji: 25.01.2025

Godzina: 9.13

kajz/am

Czytaj także

Modny balkon. Miejsce relaksu i roślin, też tych do jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2021 17:16
W szare miesiące pandemii nasze mieszkania zazieleniliśmy monsterami, marantami, fikusami czy filodendronami. W ciepłe dni chętniej jednak wychodzimy na balkon, taras czy do ogrodu. Jakie rośliny tam królują? Co jest roślinnym balkonowym hitem 2021 roku?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ogródki działkowe. Relikty przeszłości otrzymują drugie życie

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2024 17:00
Coraz więcej mieszkańców miast kupuje małe działki i spędza w małych altankach wolny czas. Skąd ta popularność Rodzinnych Ogródków Działkowych? 
rozwiń zwiń