Do studia Czwórki rozmówczyni Michała Witaka przyniosła własnoręczne upieczone chleb i drożdżówki. - To jest mój ukochany chleb na zakwasie, który powstał z połączenia mąki orkiszowej i włoskiej mąki pszennej oraz wody i soli - powiedziała na powitanie Karolina Smyk i zdradziła, że jedynym dodatkiem w tym wypieku są orzechy pekan i orzechy laskowe. - To taki jesienny akcent.
Podczas audycji nasza gościni podzieliła się ze słuchaczami sekretami na to, jak samodzielnie wypiekać pyszny, chrupiący, dobrze wyrośnięty i pachnący chleb na zakwasie. Autorka książki "Chleby, bułki i słodkie wypieki. Domowe receptury" przekonywała, że pieczenie wcale nie jest trudne. - Dobrze zrobione chleby na zakwasie są ekstremalnie puszyste, mięciutkie, bardzo bogate w smaku i przede wszystkim bardzo zdrowe. Chleb na drożdżach absolutnie nigdy nam nie da ani tego smaku, ani tego waloru zdrowotnego - mówiła w Czwórce.
26:45 Poranek Czwórki 12.09.2024 Karolina Smyk godz. 9.16.mp3 Karolina Smyk - autorka bloga "Smyk w kuchni" - podpowiada jak samemu upiec zdrowy i smaczny chleb.
Gotuj z miłością i fantazją
- Do chleba można dodać praktycznie wszystko. W kuchni, jak i w życiu tak naprawdę ogranicza nas wyłącznie nasza wyobraźnia i kreatywność - mówiła gościni audycji. Przy okazji podała przepis na chleb z dodatkiem boczku, tymianku i rozmarynu.
Karolina Smyk przyznała też, że jej najlepsze wypieki biorą się właśnie z tego, że nie trzeba bać się modyfikacji oryginalnego przepisu. - Każdy gotowy przepis zmieniam i tworzę danie od nowa. Na początku w swojej głowie, a później w kuchni. Kombinuję, co z czym połączyć i co dodać. Uwielbiam ten proces twórczy, jeśli chodzi o gotowanie.
Tworząc swoje przepisy, Karolina Smyk kieruje się również tym, by były one jak najprostsze do odtworzenia dla jej czytelników. - Uważam, że gotowanie powinno być dla nas chwilą przyjemności i że powinno nas odprężać, a nie stresować - mówiła w studiu Czwórki.
Jesteśmy tym, co jemy
Autorka bloga kulinarnego "Smyk w kuchni" przyznała, że zaczęła samodzielnie piec i gotować w domu, na co po części miało wpływ odebrane przez nią wykształcenie. - Skończyłam studia z technologii żywności. Ten kierunek nie miał nic wspólnego z gotowaniem, natomiast nauczyłam się tam, jak żywność powstaje. Zakochałam się w chemii, w biochemii, w dietetyce i w mikrobiologii. Miałam też okazję zobaczyć, jak jedzenie jest wytwarzane w wielu zakładach, i to trochę mną wstrząsnęło. Dzisiaj nie zjem niczego, jeżeli nie wiem, z czego to zostało zrobione. Nie kupię żadnego produktu, jeżeli nie znam jego składu. Dzięki nauce o żywności wiem, jak istotne jest, żeby jeść to, co wpływa na nasze zdrowie pozytywnie - tłumaczyła.
Najgorsze, co można sobie zrobić, to jeść byle jak
Karolina Smyk cieszy się, że popularność domowego gotowania wzrasta, mimo że żyjemy w dobie wszelkiej maści apek w telefonie, przez które z łatwością możemy zamówić gotowe jedzenie z dowozem pod drzwi. - Niekoniecznie to, co jest wygodne, jest dla nas dobre. Polacy zaczynają to rozumieć i zaczynają zdrowiej i jakościowo lepiej jeść. Ludzie są coraz bardziej świadomi tego, jakie jedzenie daje nam dobrą energię i poprawia jakość naszego życia - mówiła gościni Czwórki.
Jak przekonuje Karolina Smyk, jeżeli raz upieczemy w domu zdrowy chleb z jej przepisu, to będziemy mieć gwarancję tego, że zainwestowaliśmy swój czas i energię nie tylko w smak, ale też w swoje zdrowie.
Zobacz także:
O tym, że jakościowo dobre jedzenie smakować może wyśmienicie, przekonał się osobiście Numer Raz, który miał sposobność skosztować przyniesionych przez Karolinę Smyk maślanych drożdżówek z kremem budyniowym, śliwkami i gigantyczną ilością kruszonki. Przepis na nie można znaleźć na blogu "Smyk w kuchni":
Przeczytaj także:
***
Tytuł audycji: "Poranek Czwórki"
Prowadzący: Michał "Numer Raz" Witak
Gość: Karolina Smyk (autorka bloga "Smyk w kuchni")
Data emisji: 12.09.2024
Godzina: 9.16
AGJ/wmkor