Zrównoważone rybołówstwo. Jaką rybę wybrać na świąteczny stół?

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2024 12:34
Obserwuj nas na Google News
Przy wyborze ryb warto zastanowić się nie tylko nad gatunkiem, ale również nad jej pochodzeniem. Nawet proste nawyki zakupowe mają duży wpływ na powstrzymywanie pogorszającego się stanu mórz i oceanów, a także wymierania wielu stad ryb.
Czym jest zrównoważony połów?
Czym jest zrównoważony połów?Foto: Shutterstock

Zrównoważone rybołówstwo

- Ważne jest poławianie zgodnie z doradztwem naukowców. Są specjalne ciała doradcze, które weryfikują, ile w danym roku można maksymalnie wyłowić ryb, tak aby pozostała wystarczająca ilość dorosłych osobników - tłumaczy Joanna Ornoch z organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council). - Później podejmowane są decyzje polityczne i uzgodnienia pomiędzy różnymi krajami. Ryby nie mają narodowości; to samo stado może być poławiane przez wiele różnych państw - dodaje.


Posłuchaj
24:17 PR4_18_12_2024_08_18_Poranek_Czwórki.mp3 Joanna Ornoch o zrównoważonych połowach i rybach z hodowli odpowiedzialnych środowiskowo (Poranek Czwórki/Czwórka)

 

Jak mówi gościni audycji, zrównoważone połowy dotyczą zarówno ryb, jak i owoców morza. W obu przypadkach powinniśmy zwracać uwagę na to, skąd pochodzą te produkty. - Żeby móc mówić, że połów jest zrównoważony, musi być prowadzony w sposób niezagrażający innym gatunkom i ich siedliskom - opowiada Joanna Ornoch.


Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez MSC Polska (@mscpolska)


- Od ekosystemu morskiego zależy życie nas wszystkich. Oceany regulują klimat, wpływają na redukcję dwutlenku węgla i dostarczają pożywienie - podkreśla gościni Czwórki.

Co z polski dorszem?

W latach 80. ubiegłego wieku dorsz bałtycki królował w rybackich kutrach i był zdecydowanie dominującą rybą. Jednak ze względu na zmiany środowiskowe i bardzo intensywną eksploatację zasobów, populacja dorszów znacznie spadła. Obecnie celowe połowy dorsza bałtyckiego są całkowicie zabronione.


Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez MSC Polska (@mscpolska)


- To, że nie możemy zjeść świeżego dorsza bałtyckiego w nadmorskich smażalniach to dobra informacja. Pozwalamy temu stadu odpocząć, dajemy mu czas i przestrzeń na to, aby poprawiła się jego kondycja i liczebność - wyjaśnia rozmówczyni Uli Kaczyńskiej.


Jaką rybę wybrać?

"Niebieska rybka" to certyfikat MSC oznaczający zrównoważony połów. Dzięki niemu konsument może od razu stwierdzić, czy produkt trafił na sklepowe półki z zachowaniem bezpieczeństwa dla środowiska. - W tej chwili certyfikat MSC posiada blisko 20 proc. światowych połowów - zaznacza Joanna Ornoch.


Zobacz także:


Ryby hodowlane - takie jak karp - również są certyfikowane. "Zielona rybka" ASC informuje, że dana ryba pochodzi z hodowli odpowiedzialnych społecznie i środowiskowo.

***

Tytuł audycji: "Poranek Czwórki"

Prowadziła: Ula Kaczyńska

Gościni: Joanna Ornoch (organizacja pozarządowa MSC Polska)

Data emisji: 18.12.2024

Godzina: 8.18

kajz/pg

Czytaj także

Morskie opowieści - przez ocean na gapę

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2021 15:30
Okazuje się, że skłonności do podróży na gapę mają nie tylko ludzie, ale również morskie stworzenia. Dzięki temu oszczędzają energię i mogą pokonywać dłuższe dystanse.
rozwiń zwiń
Czytaj także

O życiu na dnie oceanów wiemy mniej niż o powierzchni Księżyca i dinozaurach!

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2023 17:45
Oceany zajmują ponad 70 procent powierzchni naszego globu. Ich dna nie dają spokoju naukowcom, gdyż są trudno dostępne – największa głębia ma ponad 11 kilometrów – a przez to wciąż skrywają wiele tajemnic. Wraz z postępem nauki i coraz większymi możliwościami technicznymi badania posuwają się naprzód. Nadal jednak dysponujemy zaledwie wycinkiem pełnego obrazu.
rozwiń zwiń