Śliwki są jednym z najpopularniejszych owoców. Oprócz tego, że są smaczne i korzystnie działają na apetyt, to kryją dużo więcej właściwości prozdrowotnych.
Posłuchaj
02:03 Czwórka_Najlepszy_Dzień_Tygodnia_04_09_2020_śliwka 1.mp3 O prozdrowotnych właściwościach śliwek opowiada Hanna Stolińska (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
- Śliwki nie są specjalnie bogate w witaminy i składniki mineralne, natomiast mają inne korzystne właściwości - mówi gość Czwórki. - Zawierają pewien rodzaj błonnika, który bardzo dobrze wpływa na pracę jelit. Bogate są również w kwasy organiczne - kwas winowy i kwas jabłkowy, które wiążą cholesterol i działają przeciwzapalnie. Fioletowe śliwki zawierają bardzo dużo polifenoli, jak również kwas chlorogenowy, który obniża stężenie cholesterolu, zabija wolne rodniki, a także przeciwdziała rozwojowi różnych chorób metabolicznych.
Na świecie istnieje ponad 6000 odmian śliwek. U nas najbardziej popularna jest śliwka węgierka, renkloda, ulena, dąbrówka i mieszaniec. W suszonej postaci mają 5 razy więcej błonnika i 5 razy więcej witaminy A, niż świeże owoce, jednak też są niestety bardziej kaloryczne.
Sprawdź także:
* Marchewkę gotuj w całości
* Botwina, botwinka, czy boćwina
Śliwki są często podstawą wielu ciast. Dodatkowo stanowią bazę dań na słodko, można z nich robić dżemy, kompoty, sosy, ale jak się również okazuje śliwki mogą również podawane w bardziej wyszukanych formach. Szef kuchni Arkadiusz Płoński zdradza przepis na niebanalną przystawkę ze śliwek.
Posłuchaj
03:12 Czwórka_Najlepszy_Dzień_Tygodnia_04_09_2020_śliwka 2.mp3 Przepis na przystawkę ze śliwek zdradza Arek Płoński (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
Śliwka karmelizowana z mozzarellą i sosem śliwkowym
1 kg śliwek mogą być węgierki, lub śliwka renkloda
Kilka gałązek rozmarynu
Sól
Pieprz
2 kulki mozzarelli
Odrobina masła
Cukier
Mięta do dekoracji
Śliwkę płuczemy i drylujemy. Połowę śliwek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po ok. 5 minutach dorzucamy cukier karmelizując całość. Po 5 - 10 minutach dodajemy 50 - 100 ml wody i doprowadzamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie konieczności sos blendujemy, tak, żeby był gładki. Dodajemy kilka gałązek rozmarynu i redukujemy sos. Mozzarellę kroimy w grubsze plastry i układamy w środku talerza. Pozostałe śliwki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną cukru i karmelizujemy przez 30 sekund. Kiedy śliwki są gotowe przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pojedynczo układamy na mozzarelli, całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i dekorujemy listkami świeżej mięty.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)
Data emisji: 04.09.2020
Godzina emisji: 7.34, 8.41
aw/pj