Dietetycy nie mają wątpliwości, że powiedzenie naszych rodziców "śniadanie zjedz sam, obiadem podziel sie z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" niesie w sobie dużo prawdy. Śniadanie wciąż jest najważniejszym posiłkiem dnia, a rezygnacja z niego nie jest najlepszym pomysłem.
Śniadanie idealne
- Śniadanie idealne powinno składać się z produktów będących źródłem węglowodanów złożonych, czyli produktów zbożowych, takich jak płatki owsiane, pieczywo, pełnoziarniste otręby. Mogą to być też kasze - mówiła w Czwórce Agnieszka Madejczyk, studentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
Produkty te stanowią źródło błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i wchłaniane do krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu nie dochodzi do nagłych wahań poziomu glukozy (cukru) we krwi.
Śniadanie to pierwszy posiłek po nocnej przerwie. Powinniśmy po niego sięgnąć do 2 godzin po przebudzeniu. Powinien pokrywać aż około 25 procent codziennego zapotrzebowania na kalorie - czyli około 500-600 kcal. Eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej podpowiadają, że może to być np. 3 łyżki płatków owsianych z orzechami i mlekiem oraz kanapka z wędliną i sałatką z pomidorów i ogórków z sosem winegret.
Co na śniadanie je gen Z?
Według badań YouGov Profiles najpopularniejszym wyborem śniadaniowych najmłodszego pokolenia dorosłych są jajka, w przeróżnych formach. Wybiera je aż 46 procent badanych. Kolejnym produktem są owoce po nie sięga 33 procent. Młodzi sięgają również po tosty, naleśniki, płatki zbożowe, jogurty i sery.
Z analiz wynika, że zetki wybierają lżejsze i szybsze śniadania niż starsze pokolenia. Chętnie sięgają po tradycyjne napoje jak kawa, mleko, soki. Ale koktajle wybiera aż 18 procent z nich. Częściej też w ich porannym posiłku figuruje mleko roślinne - owsiane, migdałowe, sojowe. Badacze uważają, że to odzwierciedlenie szerokiego trendu w kierunku diet roślinnych. W śniadaniach młodych pojawiają się też koktajle proteinowe.
Zobacz też:
Zetki stawiają też na indywidualizm - również śniadania lubią komponować "pod siebie" - decydować o jego składnikach, wielkości porcji. Patrzą też na to, by konsumowane przez nich produkty były pozyskiwane z dbałością o planetę.
Czy młodzi jedzą śniadania?
Badanie Dalhousie University Agri-food Analytics Lab przeprowadzone w społeczeństwie Kanady w 2024 wykazało, że Kanadyjczycy z pokolenia Z są grupą, której najczęściej pomija poranny posiłek.
Tylko 48,8 kanadyjskich zetek przyznaje się do codziennego jedzenia śniadań, a aż 9 procent zdradza, że pomija ten posiłek. W starszym pokoleniu wygląda to odrobinę lepiej - 54,6 procent kanadyjskich millenialsów je śniadanie każdego dnia, a niejedzący go to 6,1 procenta.
Polacy cenią sobie śniadanie - do jego codziennej konsumpcji przyznaje się aż 90 procent z nas.
Czytaj także:
Dietetycy podkreślają, że osoby, które nie spożywają śniadań, w ciągu dnia jadają więcej kalorycznych posiłków i szybciej tyją. Regularne spożywane śniadań, ale też regularne odstępy między pozostałymi posiłkami sprawiają, że utrzymuje się względnie stały poziom cukru we krwi.
Co nam daje jedzenie śniadań?
- dostarcza energii
- sprzyja koncentracji i zdolności przyswajania wiedzy
- zapobiega senności, osłabieniu
- wspomaga w ochronie przed cukrzycą, nadwagą czy otyłością.
O śniadaniach, Europejskim Dniu Śniadania, nawykach żywieniowych opowiemy w "Poranku Czwórki" w czwartek, 24 kwietnia. Gościnią Damiana Sikorskiego będzie Patrycja Kłósek-Bzowska, doktorka nauk o zdrowiu i psychodietetyczka.
***
pj