Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Jak na to patrzy gen Z?

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2025 11:59
24 kwietnia to Europejski Dzień Śniadania. Ten posiłek, uznawany za najważniejszy z całego dnia, ma za zadanie dostarczyć nam energii i składników odżywczych po nocnym odpoczynku. Podejście do śniadań jednak się zmienia, znane z domów rodziców kanapki, twarożki i parówki, najmłodsze pokolenie dorosłych zastępuje bardziej wyszukanymi propozycjami.  
Śniadanie daje energię na dużą część dnia, a zbyt duży posiłek wieczorem utrudnia zasypianie i regenerację układu pokarmowego.
Śniadanie daje energię na dużą część dnia, a zbyt duży posiłek wieczorem utrudnia zasypianie i regenerację układu pokarmowego.Foto: Drazen Zigic/Shutterstock.com

Dietetycy nie mają wątpliwości, że powiedzenie naszych rodziców "śniadanie zjedz sam, obiadem podziel sie z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" niesie w sobie dużo prawdy. Śniadanie wciąż jest najważniejszym posiłkiem dnia, a rezygnacja z niego nie jest najlepszym pomysłem. 

Śniadanie idealne

- Śniadanie idealne powinno składać się z produktów będących źródłem węglowodanów złożonych, czyli produktów zbożowych, takich jak płatki owsiane, pieczywo, pełnoziarniste otręby. Mogą to być też kasze - mówiła w Czwórce Agnieszka Madejczyk, studentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. 

Produkty te stanowią źródło błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i wchłaniane do krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu nie dochodzi do nagłych wahań poziomu glukozy (cukru) we krwi.

Śniadanie to pierwszy posiłek po nocnej przerwie. Powinniśmy po niego sięgnąć do 2 godzin po przebudzeniu. Powinien pokrywać aż około 25 procent codziennego zapotrzebowania na kalorie - czyli około 500-600 kcal. Eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej podpowiadają, że może to być np. 3 łyżki płatków owsianych z orzechami i mlekiem oraz kanapka z wędliną i sałatką z pomidorów i ogórków z sosem winegret. 

Co na śniadanie je gen Z?

Według badań YouGov Profiles najpopularniejszym wyborem śniadaniowych najmłodszego pokolenia dorosłych są jajka, w przeróżnych formach. Wybiera je aż 46 procent badanych. Kolejnym produktem są owoce po nie sięga 33 procent. Młodzi sięgają również po tosty, naleśniki, płatki zbożowe, jogurty i sery.  

Z analiz wynika, że zetki wybierają lżejsze i szybsze śniadania niż starsze pokolenia.  Chętnie sięgają po tradycyjne napoje jak kawa, mleko, soki. Ale koktajle wybiera aż 18 procent z nich. Częściej też w ich porannym posiłku figuruje mleko roślinne - owsiane, migdałowe, sojowe. Badacze uważają, że to odzwierciedlenie szerokiego trendu w kierunku diet roślinnych. W śniadaniach młodych pojawiają się też koktajle proteinowe. 

Zobacz też:

Zetki stawiają też na indywidualizm - również śniadania lubią komponować "pod siebie" - decydować o jego składnikach, wielkości porcji. Patrzą też na to, by konsumowane przez nich produkty były pozyskiwane z dbałością o planetę. 

Czy młodzi jedzą śniadania?

Badanie Dalhousie University Agri-food Analytics Lab przeprowadzone w społeczeństwie Kanady w 2024 wykazało, że Kanadyjczycy z pokolenia Z są grupą, której najczęściej pomija poranny posiłek.

Tylko 48,8 kanadyjskich zetek przyznaje się do codziennego jedzenia śniadań, a aż 9 procent zdradza, że pomija ten posiłek. W starszym pokoleniu wygląda to odrobinę lepiej - 54,6 procent kanadyjskich millenialsów je śniadanie każdego dnia, a niejedzący go to 6,1 procenta. 

Polacy cenią sobie śniadanie - do jego codziennej konsumpcji przyznaje się aż 90 procent z nas. 

Czytaj także:

Dietetycy podkreślają, że osoby, które nie spożywają śniadań, w ciągu dnia jadają więcej kalorycznych posiłków i szybciej tyją. Regularne spożywane śniadań, ale też regularne odstępy między pozostałymi posiłkami sprawiają, że utrzymuje się względnie stały poziom cukru we krwi. 

Co nam daje jedzenie śniadań? 

  • dostarcza energii
  • sprzyja koncentracji i zdolności przyswajania wiedzy
  • zapobiega senności, osłabieniu
  • wspomaga w ochronie przed cukrzycą, nadwagą czy otyłością. 

O śniadaniach, Europejskim Dniu Śniadania, nawykach żywieniowych opowiemy w "Poranku Czwórki" w czwartek, 24 kwietnia. Gościnią Damiana Sikorskiego będzie  Patrycja Kłósek-Bzowska, doktorka nauk o zdrowiu i psychodietetyczka. 

***

pj


Czytaj także

Otyłość - wyzwanie XXI wieku. Jak skutecznie jej przeciwdziałać?

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2024 09:00
Dbanie o zdrowie jest niezwykle istotne. Ciałopozytywność to wartość. Dobrze jest to połączyć i nie bagatelizować choroby otyłościowej - a w zamian cieszyć się dobrym życiem, w zdrowym ciele. Ale jak ocenić czy to już przewlekła choroba, czy zaledwie "kilka kilogramów więcej do kochania"? 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Michał Wrzosek: efekty odchudzania zależą od kilku podstawowych rzeczy

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2025 14:34
- Dbanie o zdrowie fizyczne nie powinno zabijać naszego zdrowia psychicznego - mówi Michał Wrzosek, doktor dietetyki, tworzący w internecie treści o zdrowym odżywianiu. W rozmowie z Piotrem Galusem opowiedział o swojej książce "Nowe zdrowe życie" oraz o osiąganiu wymarzonej sylwetki i zyskaniu doskonałego samopoczucia w przyjemny i odpowiedzialny sposób.
rozwiń zwiń