Posłuchaj
04:28 2020_07_18-09-16-54_CZWÓRKA_Sobotologia.mp3 przepis na lody - sorbet owocowy i lody mleczne, z czekoladą (Sobotologia/Czwórka)
Myślisz, że widziałeś już wszystko? Tego jeszcze nie wiesz o jajkach
Lody jako dodatek do śniadania, obiadu i kolacji? - To możliwe, pod warunkiem, że będą lekkie, na przykład typu sorbet, a nie o cięższych smakach, jak orzechowe czy czekoladowe - mówiła Julia Frydzyńska, blogerka "Cinamon Dealer". Jak tłumaczyła, przepis na sorbet jest prosty. - Wykorzystujemy w nim wodę z ciecierzycy - chodzi o wodę z puszki, którą większość ludzi wylewa.
Niezbędne składniki to:
- 100 g wody z ciecierzycy
- 200-300 g zblendowanych owoców
Jak fotografować jedzenie? Najpierw wizja, potem aplikacje
- Wodę ubijamy, by uzyskać konsystencję sztywnej piany, jak z białka jajek. Do tego blendujemy ulubione owoce, na przykład maliny bądź truskawki. Łączymy to mikserem, słodzimy - ja używam do tego erytrolu zmielonego na puder, ale każdy słodzik jest dobry , w zależności od indywidualnych upodobań - i masę wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin - mówiła Cinamon Dealer.
Posłuchaj także:
Jeżeli do przygotowania naszych lodów dodamy kilka mrożonych bananów - możemy "odpuścić" wodę z ciecierzycy, a lody wyjdą bardziej kremowe, dużo słodsze. I dużo bardziej kaloryczne. - Wkładamy do zamrażalnika bardzo dojrzałe banany. Po kilku godzinach wyjmujemy i blendujemy. Do tego dodajemy kilka łyżek masła orzechowego, warto pokruszyć czekoladę bądź inne ulubione dodatki. Jeśli zamiast bananów dodamy mrożony jagurt - to będą takie prawdziwe, typowe lody, jak ze sklepu - mówiła ekspert.
Jak zapakować lody? - Używam najzwyklejszych plastikowych pudełek, do których łatwo jest przelać masę lodową przed zamrożeniem, wygodnie łączy się w nich składniki - tłumaczyła rozmówczyni Agaty Nowotnik.
***
Tytuł audycji: Sobotologia
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotowała: Agata Nowotnik
Data emisji: 11.07.2020
Godzina emisji: 09:20
kd