Czosnek - słynny, polski superfood
Fasola to jeden z najbardziej wartościowych produktów, który rośnie na naszej planecie.
03:17 czwórka ndt 4.12.2020 fasola 1 7.34.mp3 O właściwościach fasoli opowiada Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska z Dietosfery (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
- Fasole mają bardzo różne właściwości zwłaszcza jeśli chodzi o składniki mineralne i zawartość kaloryczną - mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska z Dietosfery. - To, co łączy wszystkie fasole, jeśli mówimy o nasionkach, to każda z nich jest wytrzymała na warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać. Jak przechowujemy dobrze, to one są też trwałym produktem zawierają bardzo dużo wartościowego białka roślinnego, czyli są bardzo dobrym produktem diecie wegańskiej czy wegetariańskiej - dodaje.
Sprawdź także:
Najbardziej popularna jest biała fasola, której najczęściej używa np. do fasolki po bretońsku.
- Nasiona fasoli jak na warzywo są kaloryczne. Taka biała fasola ma 138 kcal w 100 gramach suchego produktu - wyjaśnia ekspertka. - Ale to też taka porcja, którą większość z nas swobodnie może się najeść - dodaje.
Fasole są bogate w składniki mineralne. Potas, wapń, fosfor zawiera każda z 400 odmian. Fasole, w przeciwieństwie np. do grochu, nie zawierają sodu. - Niektóre gatunki są bogate w żelazo, kwas foliowy, selen ale to już są indywidualne właściwości konkretnej odmiany - mówi dietetyczka.
Przodek kalafiora i przysmak kulturystów. Brokuł daje radę
Jak uciec od wzdęć?
Niektórzy nie chcą jeść fasoli, bo powoduje wzdęcia i gazy. - Fasola zawiera lektyny, które utrudniają trawienie, zawiera je głównie twarda skorupka fasoli - mówi specjalistka. - Możemy to zniwelować, jeśli namoczymy fasolę, zmienimy kilka razy wodę przed gotowaniem. Gotujmy bez przykrycia to część substancji antyodżywczych, które odpowiadają za ciężkostrawność ulotni się w trakcie przepłukiwania i gotowania - dodaje.
Natka pietruszki - kompleks na jesienno-zimową odporność
Fasoli używamy gotując fasolkę po bretońsku, dodajemy ją do gulaszy, barszczu ukraińskiego i wielu innych dań. Arkadiusz Płoński proponuje przygotowanie pasztetu z fasoli.
Pasztet z fasoli - Przepis nie jest bardzo skomplikowany, ale przygotowania trzeba zacząć dzień wcześniej - podkreśla szef kuchni.
03:52 czwórka ndt 4.12.2020 fasola 2 8.32.mp3 Jak przygotować pasztet z fasoli - podpowiada Arkadiusz Płoński, szef kuchni (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
0,5 kg suchej białej fasoli Jaś
1 cebula
2 duże pietruszki
gałązka świeżego rozmarynu
100 gramów masła
2 łyżki pasty tahini
3 jajka
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
Dzień przed przygotowaniem pasztetu bierzemy fasolę i namaczamy. Zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia już możemy rozpocząć gotowanie.
Wylewamy wodę z fasoli, zalewamy ją świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny do uzyskania miękkości. Dodajemy szczyptę soli podczas gotowania. Następnie odcedzamy fasolę, ale nie wylewamy wody z gotowania.
Pietruszkę i fasolę obieramy kroimy w kostkę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni, aby to wszystko zapiec na orzechowy kolor. Wyjmujemy po 15 minutach. Przekładamy do rondelka z fasola - całość mielimy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodajemy masło, sól, pieprz, drobno posiekane listki rozmarynu, gałkę muszkatołową. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy trochę wody z gotowania fasoli. Dodajemy jajka i pastę tahini
Całość przekładamy do kreskówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pieczemy góra-dół, z termoobiegiem, 45 minut.
Wyjmujemy pasztet z piekarnika i po ostudzeniu władamy do lodówki na całą noc. Najlepiej serwować następnego dnia z ulubionymi dodatkami np. z konfiturą z żurawiny czy nawet z wiśni.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Goście: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska (Dietosfera), Arek Płoński (szef kuchni)
Data emisji: 04.12.2020
Godzina emisji: 7.34, 8.32
pj