- Świat VR powstał m.in. po to, żeby jeść. Umożliwia nam podróżowanie do naszych marzeń - mówi Marika Miksztal, specjalistka od technologii VR. - Podstawowymi narzędziami tego wynalazku są okulary i słuchawki, ale nie są one jedyne, bo mogą im towarzyszyć rozpylacze zapachów, drukarki 3D, które drukują rzeczy na potrzeby danego doświadczenia - dodaje.
Mimo że podstawowymi elementami VR jest oddziaływanie na wzrok i słuch, to wrażenie jedzenia też możemy w tym świecie uzyskać. Ze specjalnych alg można wydrukować coś, co wygląda jak orzech, a doposażone w zapach sprawi, że będziemy odczuwać smak prawdziwego orzecha. - Dzięki temu rozwiązaniu zjemy orzecha, który orzechem nie jest - mówi gość Beaty Kwiatkowskiej.
Okazuje się, że VR może z powodzeniem pomóc w odchudzaniu, zaspokoić zachcianki alergików, ale i pozwala na podróże w czasie. Dzięki tej nowoczesnej technologii zjemy papki z przyszłości czy dania sprzed 200 lat. Jak dokładnie to działa? Na czym polega projekt Nourished? Jakie światy już dziś kreuje VR i jak fascynujące jest obserwowanie ludzi, którzy w danym momencie znajdują się w wykreowanym świecie? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Marika Miksztal (specjalistka od technologii VR, Cyber Magia), Małgorzata Steciak
Data emisji: 14.10.2018
Godzina emisji: 13.09
pj/kd