Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2020 15:00
W audycji podpowiemy wam, jak przyrządzić tradycyjne danie kuchni hawajskiej, o którym
Poke bowl - z Hawajów na polskie stoły
Poke bowl - z Hawajów na polskie stołyFoto: Elena Veselova/Shutterstock.com

Choć to popisowe danie mieszkańców Hawajów, jego korzenie tkwią w kuchni japońskiej. "Poke" oznacza "pokrojone na kawałki", a nazwa odnosi się do plastrów lub kawałków surowej ryby, które są podawane w misce razem z ryżem, dressingiem, warzywami i przyprawami. Poke to oryginalnie nieco bardziej fantazyjna, hawajska wersja powściągliwego, czystego japońskiego sashimi.

To danie zdrowe, syte i łatwe w przygotowaniu. Udowodnimy to w sobotnie popołudnie.

***

Na audycję "Nie na-żarty" w sobotę (22.02) o 17.05 zaprasza Mateusz Kulik.

kul

Czytaj także

Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 13:57
- Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała.  
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mrożone czy świeże? Jak zrobić pyszne, chrupiące frytki?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2019 11:21
- Kochamy ziemniaki w formie smażonej, bo to jest skrobia, czyli energia. Ale w połączeniu z tłuszczem to kosmos dla organizmu. W żadnej formie to nie jest dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
rozwiń zwiń