Gdy przyroda rządziła światem
W książce Grzegorza Łapanowskiego zawartych jest 15 barwnych historii kucharzy i blogerów, którzy zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół. Andrzej Polan opowiada o tym, jak szczaw przywołuje u niego wspomnienia, a Jurek Sobieniak odkrywa nieznane oblicze melisy. Przeczytamy także historie, opowiedziane m.in. przez Tomka Jakubiaka czy Darię Ładochę.
W Czwórce Grzegorz Łapanowski opowiadał o historii powstawania tej książki, ale zdradził także kilka tajemnic swojej domowej kuchni. - Zdecydowanie większość ziół dodaję z reguły tuż przed podaniem posiłku. Zioła "twarde", takie jak rozmaryn, tymianek, czy szałwia, można jednak "obrabiać" chwilę dłużej, możemy też w nich marynować, bo mają wszechstronne zastosowanie - mówił w rozmowie z Beatą Kwiatkowską.
Tęsknimy za domowym jedzeniem, a tymczasem kuchnia przeszła wielką transformację. Dziś takie "prawdziwe obiady" jadamy głównie w weekendy, a na co dzień wszystko dzieje się zbyt szybko, by móc tak gotować Grzegorz Łapanowski
Grzegorz Łapanowski zdradzał w studiu, jakie historie kryją się w jego książce za kolejnymi ziołami i dlaczego moda na ogrodnictwo i zioła minęła, by teraz powoli powracać. Jakie zioła warto stosować na co dzień i i którym z nich pachnie wiosna, a którym lato? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy z Czwórki.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Grzegorz Łapanowski (kucharz, dziennikarz kulinarny, aktywista, przedsiębiorca)
Data emisji: 30.04.2018
Godzina emisji: 15.11
kd/kh