Focaccia przygotowana we własnej kuchni. Jak to zrobić?

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2023 15:22
Focaccia to pyszny cienki chlebek, pachnący oliwą i rozmarynem. Można go jeść samego lub jako dodatek do mięs, warzyw lub grilla.
Focaccia
FocacciaFoto: Shutterstock/ImYanis

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa. Można ją podawać jako przystawkę przed daniem głównym, ale także na przykład jako jeden z elementów tradycyjnego śniadania. Ciasto to popularne jest na całym świecie, ale we Włoszech - w zależności od regionu, występuje w przeróżnych odmianach. By je przygotować, warto rozpocząć od przygotowania dobrego ciasta drożdżowego, z wykorzystaniem mąki pszennej.

Będziemy także potrzebować drożdży, oliwy z oliwek, soli i pieprzu do smaku, a także ciepłej wody. Jako dodatek świetnie sprawdzą się gałązki świeżego rozmarynu. Po przygotowaniu ciasta będziemy potrzebować ok. 20 do 25 minut, by je upiec w piekarniku.

Sprawdź także:

To jeden z przysmaków, który możemy zjeść m.in. we włoskim mieście Bari.Tam tradycyjnie wypiekana jest z dodatkiem czarnych oliwek i pomidorków. - Ale tu focacci jest chyba tysiąc rodzajów. Przygotowują ją też z ziemniakami, cukinią, mozzarella, szynką - mówiła w rozmowie z Czwórką blogerka Monika Kupryjaniuk.

___

W programie Nie na-żarty co tydzień prezentujemy przepisy na pyszne dania z różnych stron świata. Wśród gości zapraszanych do audycji pojawiają się młodzi pasjonaci kulinariów oraz szefowie kuchni, którzy opowiadają o swoich potrawach, o tym, w czym się specjalizują, o charakterystykach poszczególnych kuchni regionalnych, charakterystycznych potrawach kuchni światowych. 

Zobacz też:

***

Na audycję Nie na-żarty zapraszamy w sobotę (04.03) po godz. 17.00. Program poprowadzi Mateusz Kulik.

kd

Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria
Czytaj także

Podhalańska zupa sałaciorka - dobre danie na zimowe szaleństwo?

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2023 09:00
- To bardzo niedoceniana, fantastyczna i przesmaczna tradycyjna zupa z zielonej sałaty. Powinno się przywrócić ten smak do codziennej kuchni, nie tylko w górach - mówiła Aga Epler, szefowa kuchni, autorka bloga "Lady Kitchen".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Germknödel - słodka klucha z austriackiej bacówki

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2023 07:30
Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. 
rozwiń zwiń