Zagrzeb - miasto ajwaru i niebieskich tramwajów

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2013 08:00
Po stolicy Chorwacji warto się przespacerować, usiąść w kawiarni, skorzystać z najkrótszej kolejki linowej i wydeptać własne ścieżki.
Audio
  • Zagrzeb - o stolicy Chorwacji opowiada Agnieszka Stasiak (4 do 4/Czwórka)
Katedra w Zagrzebiu
Katedra w ZagrzebiuFoto: Jajaniseva at Wikipedia/cc

Chorwacja to kraj tysiąca wysp; nie dziwi więc fakt, że trudno namówić turystów, by porzucili ciepłe wybrzeże adriatyckie i zdecydowali się na podróż wgłąb lądu. Agnieszka Stasiak z Narodowego Ośrodka Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji przekonuje jednak, że warto - choćby na krótki wypad.
- Zagrzeb to chorwacka metropolia. Mieszka tam zaledwie 800 tysięcy mieszkańców - opowiada gość Czwórki. - To małe, barwne miasto z klimatem. To miejsce, w którym można zwolnić - dodaje. Najstarsza część Zagrzebia pamięta jeszcze czasy średniowiecza. Dodatkowo nie lada gratką jest tamtejsza secesja. - Znajdziemy tu wszytskie nurty wiedeńskiej secesji w chorwackim wykonaniu - mówi Agnieszka Stasiak. - Zagrzeb to takie miasto, w którym każdy, nawet turysta, znajduje własne miejsce, znajduje swoją kawiarenkę, swoje ścieżki - dodaje. 
Oprócz atrakcji architektonicznych warto skorzystać z najkrótszej w Europie kolejki linowej, przejechać się niebieskim zagrzebskim tramwajem i - koniecznie - skosztować ajwaru.

Ajwar, chorwacka pasta z papryki i bakłażanów

Składniki:
3 duże bakłażany
6 dużych czerwonych papryk
sól i czarny pieprz
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
pół szklanki oliwy
sok z 1 cytryny lub 3 łyżki octu winnego
2-3 łyżki sosu pomidorowego
1 papryczka chilli (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanej pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój wzdłuż na pół bakłażany i papryki (z papryki wyjmij nasiona). Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej połówki papryki i bakłażanu skórką do góry. Piecz przez około 30 minut, aż skórka lekko się przypali i pojawią się na niej pęcherzyki.
Następnie umieść paprykę i bakłażany w żaroodpornym naczyniu, przykryj je i zostaw na 10 minut (możesz też przykryć blachę ściereczką). Po tym czasie łatwo będzie zdjąć skórkę z papryki i bakłażanów.
Upieczony miąższ rozgnieć lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dopraw solą i pieprzem, dodaj rozgnieciony czosnek, sos pomidorowy, sok z cytryny, oliwę i ewentualnie zmieloną papryczkę chilli. Dokładnie mieszaj, gotując wszystko na małym ogniu przez ok. 20 minut. Na koniec możesz posypać pietruszką.
Sos można przechowywać w lodówce, pod przykryciem, przez maksymalnie 1 tydzień.
Można też nalać ajwar do słoików i - żeby się nie zepsuł - włożyć słoiki na 15 minut do gotującej się wody.

Czytaj także

Marsylia słynie z muzeów i produkcji... mydła

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2013 18:00
Nie trzeba jechać do Los Angeles, czy Nowego Jorku żeby obejrzeć dobry street art. Bajecznie kolorowe murale i graffiti zdobią także domy w niektórych rejonach Marsylii. Zwiedzimy tam także wspaniałe muzea i kupimy... tradycyjne mydło.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Asturia - magiczna kraina chochlików

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2013 12:30
Warto czasem zrezygnować ze zwiedzania modernistycznej Barcelony, by poznać inne magiczne miejsca malowniczej Hiszpanii. Asturia, nazywana Zieloną Hiszpanią, to region trochę chłodniejszy, ale równie ciekawy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dania tak ładna jak Holandia

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2013 10:00
Na północy Zelandii można znaleźć wszystko to, co w Danii najlepsze, dostrzec jej urok i czar, a także dowiedzieć się co nieco o pierwszym, cywilizowanym piracie na świecie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kilka rad, zanim zapakujesz bagaż

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2013 17:19
Jedni pakowanie bagażu na wakacje zaczynają od sporządzenia listy, inni wrzucają wszystko co potrzebne na ostatnią chwilę. Oba sposoby mają swoje wady i zalety, ale ważne by wszystkie rzeczy znalazły się w odpowiednich torbach.
rozwiń zwiń