Zdaniem znanego z telewizji kucharza, jeśli chcemy tworzyć bardzo dobre dania za niewielkie pieniądze, powinniśmy sięgnąć do kuchni z południa Włoch.
- To kuchnia biednych ludzi, która opanowała do perfekcji kilka składników. Wystarczy mieć spaghetti, oliwę, kawałek sera, kilka papryczek i garść pomidorków koktajlowych - i z tego można przyrządzić przyzwoite danie - zapewnia Makłowicz.
Podaje też przepis na ekonomiczną wersję anchois i wspomina swoje licealne lata, które przypadły na czasy PRL. Makłowicz właśnie wtedy zaczął fascynować się kuchnią, ale ogromnym problemem był brak produktów w sklepach.
***
  Tytuł audycji:    Absolutnie niepoważni     
  Prowadzą:    Mateusz Tomaszuk,  Jan Kruczkowsk     
  Gość: Robert Makłowicz (kucharz, podróżnik, dziennikarz, krytyk kulinarny) 
  Data emisji:   2.04.2015
  Godzina emisji:   11.00
mg/kd