David Gaboriaud: we Francji czekaliśmy na ogórki i makowiec od babci

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2016 13:32
David Gaboriaud od lat jeździ po Europie i poznaje smaki jej przeróżnych zakątków. O kuchni wie wiele, jednak wciąż wspomina tę babciną i ociekające tłuszczem placki po zbójnicku, posypane oscypkiem, które podczas wakacji serwowała mu ciocia.
Audio
  • David Gaboriaud opowiada o Food Revolution Day i swych kulinarnych wspomnieniach (Dzień Kobiet/Czwórka)
David Gaboriaud i Czwórkowe prowadzące
David Gaboriaud i Czwórkowe prowadzące Foto: Czwórka

Czwórkowy gość wychowywał się w domu polsko-francuskim. Jego mama dbała, by polskość była w domu - nie brakowało pierogów czy serników. Jego rodzice też dużo rozmawiali o gotowaniu, celebrowali wspólne posiłki. Tę domową tradycję dziś pielęgnuje David, chętnie organizując warsztaty i szkolenia kulinarne, włączając się także w akcję Food Revolution Day, który przypada 20 maja.

- Ta akcja ma na celu przekonanie do wspólnego gotowania, celebrowania go, do robienia tego na co dzień, a nie tylko od święta, czy właśnie 20 maja - mówi gość Czwórki. - Tę akcję zapoczątkował 7 lat temu brytyjski szef kuchni Jamie Oliver.

David Gaboriaud pokazuje co zrobić, by nie marnować jedzenia i zdradza przepis na syte, pożywne i zdrowe śniadanie.

***

Tytuł audycji: "Dzień Kobiet"

Prowadzą: Katarzyna Dydo i Aleksandra Jasińska

Gość: David Gaboriaud (kucharz)

Data emisji: 13.05.2016

Godzina emisji: 9.00

pj/kul

Czytaj także

Jedzenie w plenerze. "Renesans ozorków i polików"

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2016 13:50
- Pod chmurką jadamy przede wszystkim burgery. Popularne są także dania kuchni azjatyckiej, a hitem mają szansę stać się food trucki serwujące tradycyjne smaki kuchni polskiej, czyli podroby - Michał Skoczek, twórca bloga "Street Food Polska".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zdrowa żywność w szkołach. Coś się zmieniło?

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2016 17:56
Minęło już niemal dziewięć miesięcy odkąd z półek szkolnych sklepików zniknęły słodycze. Co się zmieniło przez ten czas?
rozwiń zwiń