Nauka w kuchni. Przepis na pierogi

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2016 14:00
Tym razem nasi reporterzy podpowiedzą, jak zrobić pyszne pierogi i sprawdzą, dlaczego wypływają na wierzch podczas gotowania.
Sekret udanych pierogów tkwi w odpowiednio zagniecionym cieście oraz technice gotowania
Sekret udanych pierogów tkwi w odpowiednio zagniecionym cieście oraz technice gotowaniaFoto: Pixabay/304cina62/dom. publiczna

Wytłumaczymy też, czym jest samozapłon. Dlaczego niektóre ciecze, przedmioty i gazy samoistnie zapalają się bez ognia ani iskry elektrycznej i co wspólnego z samozapłonem mogą mieć bakterie, roztocza i inne mikroorganizmy? Na te pytania odpowiedzą nasi eksperci.

A Maciej Oswald zbada, ile waży światło.

***

Na audycję "Nawiedzeni" zapraszamy w czwartek (14.01) w godz. 11.00-13.00. Program poprowadzi Patryk Kuniszewicz.

kul/mg

Czytaj także

Ola i Oskar podbijają świat nauki

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2015 13:15
Spośród 5,5 tys. kandydatów jury wyłoniło 10 młodych naukowców. W ten sposób zakończyła się pierwsza edycja programu naukowo-edukacyjnego ADAMED SmartUP.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Dźwięk to przestrzeń, gdzie można się spotkać"

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2016 14:00
Tomasz Drachal to muzyk-amator i warszawski bard, który fascynuje się dźwiękiem. Wydobywa go z egzotycznych instrumentów, ale potrafi także grać na przedmiotach codziennego użytku.
rozwiń zwiń