Uniwersytet Warszawski świętuje 200-lecie swojego istnienia. Z tej okazji zaplanowano mnóstwo ciekawych wydarzeń, ale wydano też "Uniwersytecką Książkę Kucharską". To wyjątkowa publikacja, dzięki której możemy przenieść się w czasie.
- W początkach XIX wieku w warszawskich kamienicach nie było kuchni dla studentów, ten biedny student musiał czekać na kawę czy herbatę od pani gospodyni przynoszoną z dołu lub szedł do oberży - mówi dr Robert Gawkowski, pomysłodawca publikacji. - Okazuje się, że nie było jednak tak źle - 98 procent studentów jadało śniadania.
Okazuje się, że prawdziwym przełomem w studenckich kulinariach było wybudowanie akademika na Ochocie, w latach 30. XX wieku, gdzie do dyspozycji żaków oddano kuchenki gazowe.
"Uniwersytecka Książka Kucharska" prezentuje mniej poważną twarz Uniwersytetu. Okazuje się, że znani fizycy, chemicy, historycy czy prawnicy, absolwenci UW mają pewną słabość - w domu gotują np. zupę ze stokrotek lub rektorski rosół.
***
Tytuł audycji: "Dzień Kobiet"
Prowadzą: Katarzyna Dydo i Karina Terzoni
Gość: dr Robert Gawkowski (historyk z Uniwersytetu Warszawskiego)
Data emisji: 03.06.2016
Godzina emisji: 7.30
pj/mc