Syrop glukozowo-fruktozowy zdaniem amerykańskich naukowców jest składnikiem, który odpowiada za tzw. "epidemię otyłości". Dlaczego jest on tak niebezpieczny dla naszego organizmu? - Jest bardzo mocno przetworzony i inaczej się przyswaja niż zwykła glukoza - mówiła w Czwórce Ewa Trusewicz, dietetyczka.
Specjalistka podkreślała, że ta substancja metabolizowana jest przez wątrobę do postaci trójglicerydów - czyli do kwasów tłuszczowych.
Eksperci zaproszeni do studia mówili, w jakich produktach znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy oraz jakie inne dodatki do żywności nam szkodzą. Wśród nich wymienili między innymi... pszenicę.
***
Tytuł audycji: Się mówi
Prowadzenie: Piotr Firan
Goście: Anna Stebnowska-Oleńko (Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna Warszawa), Ewa Trusewicz i Ewa Bieniak (dietetyczki)
Data emisji: 30.03.2015
Godzina emisji: 14.00
pkur/kd