Odkrywamy sekrety czekolady!

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2015 18:30
Prawdziwa czekolada musi zawierać przynajmniej 30 proc. kakao i nie powinna mieć w składzie innych tłuszczów niż masło kakaowe. Wtedy będzie miała idealny smak!
Audio
  • Piotr Krzciuk o tajemnicach wytwarzania czekolady (Się mówi/Czwórka)
Czekolada sprzyja wytwarzaniu endorfin, czyli hormonów szczęścia
Czekolada sprzyja wytwarzaniu endorfin, czyli hormonów szczęściaFoto: Pixabay/aleksandra85foto/dom. publiczna

Znalezienie na sklepowych półkach czekolady, która jest przygotowywana według tradycyjnej receptury, bez sztucznych dodatków, wcale nie jest łatwe.

- Niegdyś Wedel miał dostęp do własnych plantacji kakao, dzisiaj firmy produkujące czekoladę coraz rzadziej w ogóle widzą kakao, często kupują miazgę lub wręcz gotową czekoladę, którą tylko posypują dodatkami - mówi Piotr Krzciuk, autor bloga "Sekrety Czekolady".

Z audycji dowiecie się, jaki sposób powstaje dobrej jakości produkt z ziaren kakaowca i dlaczego musi być hartowany. Gość Czwórki wyjaśnia też, dlaczego nie lubi określenia "gorzka czekolada".

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Piotr Krzciuk (blog "Sekrety Czekolady")

Data emisji: 12.10.2015

Godzina emisji: 15.00

mg/tj

Czytaj także

Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia?

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2015 10:35
Polacy wyrzucają rocznie 9 mln ton jedzenia. W 2013 roku do wyrzucania pożywienia przyznawało się 39 proc. badanych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mięso z probówki - stworzymy hamburgera doskonałego?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2015 09:29
Istnieje prawdopodobieństwo, że mięso z probówki w przyszłości może zastąpić na naszych talerzach tradycyjne kotlety.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Skąd się bierze ostrość w papryce?

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2015 14:30
Jalapeño, pieprz cayenne, chilli - dziś sprawdzamy, która z papryk jest najostrzejsza, jak powstaje wrażenie ostrości i czym należy zapić sos tabasco, żeby złagodzić jego działanie.
rozwiń zwiń