Kuchnia według Polaka. Jak gotujemy?

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 13:29
"Sznycel grunwaldzki" czy "śmietnik działkowca"? W audycji "Się mówi" sprawdzimy, jak Polacy eksperymentują w kuchni.
Jak gotuje się po polsku i co najchętniej jedzą nasi rodacy?
Jak gotuje się "po polsku" i co najchętniej jedzą nasi rodacy?Foto: Glow Images/East News

W internecie aż roi się od dziwnych nazw potraw. Spotkać można np. "gnata chrzanionego", albo "goloneczkę z dobrze wybieganego wieprzka" z "pełnym łez chrzanem" i pod "sosnową kołderką”.

Czy za tymi wymyślnymi nazwami idzie też smak potraw? Czy Polacy potrafią łączyć rodzime smaki z zagranicznymi? A może - zgodnie z aktualną modą - najlepiej trafiają do nich eksperymenty kuchni molekularnej? To sprawdzimy już po godz. 14.00.

W programie dowiemy się także, ile czasu potrzeba, aby objechać świat i jak się do takiej wyprawy przygotować? Dowiemy się, gdzie znaleźć tanie noclegi i transport w zupełnie obcym kraju, nie znając języka. Na te pytania odpowiedzą Marta Cwalina-Śliwińska i Łukasz Śliwiński, autorzy bloga "Świat z Bliska".

***

Na "Się mówi" zapraszamy w piątek (1.04) w godz. 14.00-16.00. Audycję poprowadzi Piotr Firan.

kd/pj

Czytaj także

Liban - góry, morze, dobre jedzenie i mili ludzie

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2015 10:00
Szczyci się najlepszą kuchnią na Bliskim Wschodzie i jest jedynym arabskim krajem, który nie ma pustyni. Do Libanu zaprasza Nidal Bou Habib, który się tam wychował.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mateusz Gessler: jemy, by żyć, ale też żyjemy po to, by jeść

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2016 12:55
Dzień zaczyna od kawy, a śniadania jada popołudniu, bo wcześniej... nie ma czasu. - Bycie restauratorem to najgorsza robota świata, bo jesteś swoim własnym niewolnikiem. Ale to także jedyna robota na świecie, która mi sprawia tyle radości - mówił Mateusz Gessler.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Food Think Tank. "Żeby życie miało smak"

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2016 16:00
Wyprowadzili gotowanie z kuchni na ulicę. Grają "w pomidora", tworzą kulinarne instalacje, wydają gastro-zina. - W jedzeniu jest jeszcze wiele do odkrycia i my zamierzamy to udowodnić - przekonuje ekipa Food Think Tank.
rozwiń zwiń