Od 1 września 2015 obowiązują przepisy, zgodnie z którymi firmy prowadzące sklepiki szkolne nie mogą sprzedawać w nich tzw. śmieciowego jedzenia, czyli zawierającego znaczne ilości składników niezalecanych dla rozwoju dzieci, takich jak tłuszcz. W szkolnych stołówkach dzieci nie mogą także spożywać nadmiernych ilości soli i cukru.
- Wszyscy musimy mówić jednym głosem, zarówno nauczyciele, jak i rodzice - przekonują goście Czwórki. - Musimy być konsekwentni we wprowadzeniu tych zmian. Dzieci powoli przyzwyczajają się do nowego smaku i nowej diety, a dzięki temu zmieniają nawyki żywieniowe - dodają. W rozmowie z Czwórką eksperci mówią także o tym, co jeszcze powinno się zmienić, by dzieci chętniej jadły to, co oferuje się im szkołach.
***
Tytuł audycji: Się mówi
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Ula Somow (dietetyk, ekspertka "Szkoły na widelcu"), Monika Wodyczko (dietetyk, Centrum Medyczne Wimed), Tomasz Podlasiewski (Slow Food Youth)
Data emisji: 25.04.2016
Godzina emisji: 14.00
kd/mm