Słoje i słoiki pojawiają się jako naczynia w restauracjach. Bywają finezyjne, w stylu retro, specjalnie zaprojektowane na ciepłe płyny - jak słoik z uchem, który przypomina nieco kufel, a nawet przaśne, zwykłe słoiki, jak te po ogórkach czy konfiturze.
Znajdziemy je na targach staroci i w sklepach z herbatami. Są wszędzie. O tym, czy i w jaki sposób można je wykorzystać jako designerski element wystroju wnętrza w Czwórce opowiadały Magda Szubarczyk i Paula Mańkowska, prowadzące bloga "Coś estetycznego". - Ta moda jest częścią większego trendu, związanego z recyklingiem, przedmiotami handmade. Zamiast wydawać pieniądze w sklepie, wykorzystujemy to, co i tak mamy w domu - mówią ekspertki. - A słoiki tak naprawdę mają nieograniczoną liczbę zastosowań - dodały. Szubarczyk i Mańkowska zdradziły także kilka własnych, sprawdzonych patentów na kreatywne wykorzystanie słoików.
***
Tytuł audycji: Tędy po trendy
Prowadzą: Aleksandra Jasińska, Michał Piwowarek
Gość: Magda Szubarczyk i Paula Mańkowska, blog "Coś estetycznego"
Data emisji: 31.01.2015
Godzina emisji: 10.00
(kd/mc)