Herbatę uwielbiają Anglicy, Rosjanie, a także Polacy. Coraz bardziej, obok czarnej herbaty, popularne są w naszym kraju jej zielone odmiany. Zimą zaś chętnie sięgamy po aromatyzowane, rozgrzewające napoje z korzennymi przyprawami. W programie wyjasnialiśmy, jak wybierać dobrą herbatę, a ekspertka tłumaczyła, jak parzyć liście, by uwalniały swój aromat z właściwą intensywnością.
- Generalna zasada brzmi: czarne zaparzamy wrzątkiem, zielone - nigdy - mówi gość Czwórki. Im krócej będziemy parzyć herbatę, tym bardziej będzie pobudzająca. Dla czarnej herbaty właściwa długość parzenia to 3-5 minut, zieloną wystarczy parzyć minutę - mówiła Devos.
W audycji rozmawialiśmy także o tym, czy warto słodzić herbatę i o jakich porach ją pić, by nie wpływała negatywnie na nasz organizm. Ekspertka tłumaczyła także, dlaczego azjatyckie herbaty są wyjątkowe.
***
Tytuł audycji: Się mówi
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Małgorzata Devos (znawczyni herbat, właścicielka herbaciarni)
Data emisji: 5.01.2016
Godzina emisji: 14.00
kd/jp