Bądź rozsądny i nie marnuj jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2016 14:43
Tym razem w "Dajesz Radę" dowiemy się co robić, by jak najmniej z tego co jemy lądowało w koszu na śmieci.
Pięknie skomponowany posiłek cieszy podniebienie i oko. Pamiętajmy jednak, aby niczego nie marnować przy jego przygotowaniu
Pięknie skomponowany posiłek cieszy podniebienie i oko. Pamiętajmy jednak, aby niczego nie marnować przy jego przygotowaniuFoto: pixabay.com/Unsplash

A pomogą nam w tym Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności oraz Jan Kuroń, kucharz i restaurator.

Jak dużo jedzenia wyrzucamy? Jakie produkty najczęściej wędrują do w kosza i dlaczego? Z naszymi gośćmi przeanalizujemy też raport "Nie marnuj jedzenia" - podsumowujący rok 2016.

***

Na "Dajesz Radę" zapraszamy w piątek (7.10) od godz. 14.05 do 15.00. Audycję poprowadzi Marta Hoppe.

jsz/kd

  

 

Czytaj także

Fast food jak narkotyki. Im mniej tego jesz, tym lepiej

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2016 17:00
Mówi się, że coraz więcej osób stawia na zdrowe jedzenie, a czasy fast foodów już dawno przeminęły. Niestety to tylko część prawdy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zawód - food designer. Jak wygląda ta praca?

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2016 09:04
Food designer to człowiek, który odpowiada za ułożenie i fotografowanie jedzenia m.in. do książek kulinarnych. Jakie sztuczki stosują food designerzy?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zatrzymaj aromat lata i bierz się za suszenie

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2016 14:58
Podobno suszyć można praktycznie wszystko - warzywa, owoce i zioła. Jest to niezawodna metoda na konserwowanie żywności i na trzymanie w zimowej spiżarni wiosenno-letnich specjałów.
rozwiń zwiń