Monika Mrozowska Warto korzystać z okazji, kiedy wyjeżdżamy za miasto. Namawiam, żeby zatrzymać się, kupić jajka albo dynię prosto z pola
"Na zdrowiu nie oszczędzamy" - takie hasło w kontekście prawidłowego odżywiania pojawia się często. Dlatego zdrowa, ekologiczna kuchnia kojarzy się z artykułami z wyższej półki. Tymczasem wystarczy kilka wskazówek i szybko można przekonać się, że zdrowa i ekologiczna kuchnia może być niedroga. - Należy odżywiać się racjonalnie i w sposób zrównoważony przez cały czas, a nie tylko przy okazji kupienia drogiej certyfikowanej kaszy jaglanej, której cena bywa sześciokrotnie wyższa od tej bez certyfikatu - wyjaśnia gość Czwórki.
Monika Mrozowska radzi też, by przede wszystkim kupować produkty proste i łatwo dostępne. - Najlepiej takie, które rosną w naszym klimacie i na które akurat jest sezon. Wtedy mamy pewność, że są w danym okresie najtańsze i najlepsze. Nawet bez certyfikatu - dodaje autorka książki i opowiada o przepisach, które nie zrujnują domowego budżetu, tłumaczy, dlaczego musli powinno robić się w domu, jak zrobić pasztet z resztek i własnoręcznie "wydoić" migdały.
Jedz dobrze i świadomie. Jak układać dietę?
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Monika Mrozowska (aktorka, propagatorka zdrowego odżywiania, autorka "Ekologicznej kuchni ekonomicznej")
Data emisji: 8.12.2017
Godzina emisji: 14.07
kul/mc