Jak produkuje się wodę, która trafia do sklepów?
- Woda to bardzo istotny składnik naszej diety. Gdy jej brak w naszym organizmie, zaczynają się objawy, które często przypisujemy zupełnie innym czynnikom, np. ból głowy, stawów, kręgosłupa - mówiła Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska. Jak podkreślała, wodę warto spożywać pod różnymi postaciami. - Dodawać owoce, warzywa, przyprawy i zioła - przekonywała ekspertka. Jak rozpoznać, czy nie pijemy jej za dużo? - To zależy od naszej wagi, dlatego to sprawa indywidualna: na każdy kilogram ciała potrzebujemy ok. 30 ml wody - wyliczała Łańcuchowska-Jeziorowska.
Mówiła także o codziennej diecie, m.in., czy należy dostarczać więcej wody, gdy codziennie pijemy kawę z cukrem i mlekiem. Wspominała także, skąd wziął się pomysł napisania książki o smakowej wodzie, a Mateusz Borkowicz Centrum Nauki Kopernik mówił o tym, ile wody znajduje się w kosmosie.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska (dyplomowany dietetyk, autorka książki "Zdrowe wody. Czyli pyszne wody smakowe i izotoniki")
Data emisji: 7.06.2017
Godzina emisji: 16.10
kd/gs