Planujesz długie życie? "Ogranicz cukier"

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 14:36
- Cukier powoduje, że w naszym organizmie wzrasta stężenie dopaminy i serotoniny, czyli hormonów szczęścia. Dlatego w momentach kryzysowych po niego sięgamy. To błędne koło - mówi dietetyk Ewelina Ogrzewała.
Audio
  • Jak szkodzi nam cukier i czym go zastąpić? (Dajesz radę/Czwórka)
Przepis na pyszne ciasto podaliśmy w Czwórce
Przepis na pyszne ciasto podaliśmy w CzwórceFoto: Shutterstock.com/Mat Hayward

Agnieszka Winiewska Magorzata Rusek 1200.jpg
Cukier - jak pozbyć się słodkiego uzależnienia?

Przeciętny Polak spożywa rocznie aż o 12 kg więcej cukru przetworzonego, "ukrytego" np. w słodkich przekąskach, napojach i gotowych potrawach, niż 10 lat temu - wynika z raportu przedstawionego przez resort zdrowia. Z drugiej strony używamy mniej cukru nieprzetworzonego, bo np. mniej słodzimy herbatę bądź kawę. – Jogurty smakowe, mleka roślinne, ketchupy, gotowe sosy, desery mleczne - tam wszędzie jest cukier – mówi Ewelina Ogrzewała, dietetyczka. - Czytajmy skład produktów i unikajmy tych, w których cukier znajduje się na samym szczycie listy, bo wtedy jest go najwięcej. Ale producenci ukrywają go pod różnymi innymi nazwami, m.in. syrop glukozowo-fruktozowy, kukurydziany, glukoza, maltodekstryna, fruktoza, melasa – tłumaczyła ekspertka.

Młoda kobieta o umiarkowanej aktywności fizycznej, ważąca 60 kg powinna spożywać maksymalnie 5 łyżeczek cukru dziennie, czyli 50 g.  To równowartość porcji słodzonego muesli, jogurtu truskawkowego i słodzonego napoju, czyli np. śniadania. Ewelina Ogrzewała

Produkty te będą tak samo słodkie i będą dostarczały takiej samej wartości energetycznej, jak gdyby miały napisane po prostu "cukier", co ma konsekwencje dla otyłości i zdrowia. Jakie zamienniki produktów spożywczych będą dla nas zdrowsze niż te, które najłatwiej znaleźć na sklepowych półkach? Co dzieje się z nami, gdy w ciągu dnia zjemy za dużo cukru? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. 

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe 

Gość: Ewelina Ogrzewała (dietetyk platformy żywieniowej Peater)

Data emisji: 15.03.2019

Godzina emisji: 14.05

kd/ac

Czytaj także

Cukier - słodka trucizna, niezbędna do życia

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2017 16:35
Dorosła osoba spożywa rocznie około 50 kg cukru, czyli 27 łyżeczek każdego dnia. Cukier - zarówno biały, jak i brązowy, czy klonowy, bardzo niekorzystnie wpływa na zdrowie. - Ale trzeba pamiętać, że nie każdy cukier jest zły - tłumaczyła Żaneta Geltz.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Gluten w diecie. Czy warto z niego rezygnować?

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2018 13:00
Gluten uważa się za winowajcę wielu nietypowych problemów zdrowotnych. Czy rzeczywiście słusznie wykluczamy go z diety? Może ta moda wcale nie jest dobra dla naszego zdrowia?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Podatek od cukru - skuteczny sposób na zmianę nawyków?

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2018 18:53
W zeszłym roku spożycie cukru w Polsce było największe od 28 lat. Statystyczny Polak spożył aż 44,5 kg. Chociaż wiemy, że nie jest zdrowy, nie potrafimy z niego zrezygnować.
rozwiń zwiń