Zioła na talerzu - to medycyna i smak

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2022 12:08
Na wiosnę warto wprowadzić na talerz świeżość dodając zioła lub zamieniając używane na inne. Szczególnie te, które mają zbawienny wpływ na zdrowie.
Oregano
OreganoFoto: Shutterstock/Dionisvera

Prawdziwym królem domowej apteczki jest suszone oregano. Pracę jelit poprawia mięta, szałwia, koper włoski, koperek, rumianek, majeranek. Ból gardła zredukuje szałwia, tymianek i czosnek. Na włosy, skórę i paznokcie dobrze działa pokrzywa i skrzyp polny. Natura kryje mnóstwo cudownych specyfików, obok właściwości leczniczych większość z nich jest po prostu smaczna.  

Z ziół możemy komponować najbardziej skuteczne kosmetyki i rozwiązywać najtrudniejsze problemy skórne. - Dawniej ludzie wiedzieli, jak wykorzystać zioła, choć nie znali nazw substancji aktywnych w nich zawartych. Dziś analizujemy je i identyfikujemy. Wiemy, że są flawonoidy, albo fitosterole, różne witaminy, dzięki którym dana roślina działa na ludzki organizm w określony sposób - mówiły w Czwórce Marta Remplewicz i Zofia Marciniak, chemiczki, zielarki. Jak podkreślały w Czwórce, warto doceniać medycynę ludową, bo dzisiejsze badania potwierdzają to, co o działaniu roślin wiedziały nasze prababcie.

W naszej kuchni wciąż królują głównie natka pietruszki i koperek. Okazuje się, że i je z powodzeniem można zastąpić ziołami leśnymi. - Pietruszkę można zastąpić lebiodą pospolitą. Bardzo ciekawym ziołem jest też macierzanka piaskowa, która rośnie w lesie, jest jej mnóstwo i ma niesamowity smak - to takie oregano. Dla mnie to podstawowe zioła, których używam w kuchni - mówił w Czwórce Piotr Ciemny, autor książki "Chwasty od kuchni"

W "Dajesz radę" jeszcze raz wyruszymy w ten zielarski świat, by znaleźć zioła pomocne i smaczne.

***

Na audycję z cyklu "Dajesz radę" w środę (08.06) o godzinie 14.05 zaprasza Marta Hoppe

pj 

Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie jedzenie
Czytaj także

Superfood - dieta XXI wieku, czyli jedzenie do zadań specjalnych

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 10:00
Dziś zarówno to, co jemy, jak i to, jak to jemy, ma nam przynosić maksymalne korzyści. Superfood - z czym to się je?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak wybrać wodę, która będzie najzdrowsza?

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2022 09:50
W Lany Poniedziałek - zgodnie z tradycją - będziemy lać wodę. Tylko jaką - mineralną, filtrowaną, alkaliczną, z gazem - czy bez?
rozwiń zwiń