Plastikowy świat. Otoczenie to zagrożenie?

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2017 16:30
- Kiedy rajstopy zaczęto robić z nylonu, a nie z jedwabiu, stały się one tańsze, dostępne i bardzo wytrzymałe. To zmieniło nasze postrzeganie plastiku, który stał się tanią furtką ewakuacyjną. Tylko dokąd? - pyta dr Monika Aksamit-Koperska.
Audio
  • Jak nie dać się erze plastiku? (Dajesz radę/Czwórka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Pixabay/Tomasz_Mikolajczyk/dom. publiczna

dr Monika Aksamit-Koperska Rocznie produkujemy 300 milionów ton plastiku na całym świecie. Na początku była to kwestia wygody, bo plastik był tani. Teraz także konieczności, bo przecież koniecznie co sezon musimy mieć nowe buty albo torebkę 

Ubrania, obuwie, opakowania, butelki, jednorazowe naczynia i sztućce, dywany, zasłony, okulary, a nawet wkładki higieniczne. Plastikowe są też kosmetyki.- Żyjemy w antropocenie, czyli epoce centralnie zawładniętej przez człowieka. To, co prawdopodobnie po niej zostanie, to w dużej mierze będzie plastikowy proszek - ocenia rozmówczyni Justyny Majchrzak.   

O tym, że sztuczne tworzywa nam szkodzą, wiadomo nie od dziś, dr Monika Aksamit-Koperska podpowiada jednak, jak zminimalizować "straty". - Jeśli chcemy wykorzystać ponownie plastikowe opakowania, sprawdźmy ich przeznaczenie. Przeczytajmy instrukcję. Nie każdy pojemnik będzie nadawał się do przechowywania żywności, albo do podgrzania jedzenia w mikrofalówce - mówi dr Monika Aksamit-Koperska.

dr Monika Aksamit-Koperska Naukowcy wyliczyli, że foliowa siatka, do której pakaujemy zakupy w supermarkecie, służy nam średnio przez 12 minut. natomiast rozkłada się... kilkaset lat

W audycji tłumaczymy także na czym polega "zaprojektowane psucie się produktu" i jaki ma wpływ na nasze środowisko oraz czy istnieje plastik ekologiczny. Nasz gość podpowiada również, jak należy uczcić 23 dzień stycznia i dlaczego warto wyposażyć się w polar z plastikowych butelek.

***

Tytuł audycji: "Dajesz radę"

Prowadzi: Justyna Majchrzak

Gość: dr Monika Aksamit-Koperska (Centrum nauk Biologiczno-Chemicznych UW)

Data emisji: 20.01.2017

Godzina emisji: 14.14

kul/bch

Czytaj także

Jak Polacy marnują jedzenie?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2016 16:17
W samej tylko Unii Europejskiej marnuje się w skali roku aż 88 mln ton żywności. Europejczycy wyrzucają aż 53 proc. kupowanego jedzenia. Polska plasuje się w tym rankingu na piątym miejscu, "marnując" 9 mln ton żywności rocznie. Wyrzucamy głównie pieczywo, wędliny, owoce i warzywa.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dlaczego w Polsce recykling nie działa?

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2016 17:33
Wiele gmin od nowego roku zamierza podnieść opłaty za wywóz odpadów. Czy zapłacimy więcej za wywóz śmieci, bo ich nie segregujemy?
rozwiń zwiń