Zdecydowanie na domówkach sprawdzają się sałatki, a kluczem do dobrego smaku jest właściwy sos, m.in. vinegrette. Agnieszka Mielczarek
Jak podkreślała Agnieszka Mielczarek, "jeśli na stole będzie smacznie, goście polubią wszystko". - W lodówce zawsze mamy jakąś marchewkę, pietruszkę, kapary, albo pomidora, które zalegają, bo po prostu nie zostały zjedzone. Dlatego sprzątanie mieszkania warto zacząć właśnie od sprzątania lodówki, i to dzień przed imprezą – mówiła. Jak tłumaczyła, na imprezach zawsze sprawdzają się sałatki, a kluczem do ich dobrego smaku jest właściwy sos, np. vinegrette z musztardą miodową. - Szpinak z tartą marchewką, gotowanym jajkiem, kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, do tego sos, to podstawowy przepis. Całość można posypać grzankami ze starego chleba z czosnkiem, oliwą i odrobiną masła – mówiła rozmówczyni Marty Hoppe.
W sałatce powinno znaleźć się coś słonego, gorzkiego, słodkiego i ostrego. W ten sposób powstanie idealny smak umami, który zawsze się sprawdza. Agnieszka Mielczarek
Polecam wyjscie poza sztampę, czyli szynkę i ser. Można ugotowac hummus, domiksować go, dodać chrzanu, a do tego kiełki - to idealnie smakuje z kanapką Pokrojone orzechy ziemne w sałatkach to sposób, by sałatka
Co jeszcze warto podawać podczas imprez i jaki jest sekret dobrej sałatki? Jak przygotować tzw. "finger food", czyli przekąski idealne dla osób, które lubią urozmaicenie, albo po prostu mają do dyspozycji niewielki stół? I jak na imprezie sprawdzą się "gado gado" z sosem orzechowym? Czy warto podawać słodkości, a jesli tak, to jakie? O tym, jak przygotować imprezowe menu idealne na karnawałową zabawę, w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Agnieszka Mielczarek (współautorka książki "Tuba Smaku", prowadząca kanał "Jedz inaczej" na YT)
Data emisji: 4.01.2019
Godzina emisji: 14.08
kd