Jak schudnąć i nie przytyć?

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2019 20:00
Mniej jeść i więcej się ruszać a szczupła sylwetka gwarantowana. Niby proste, a jednak ciągle kombinujemy z dietami i suplementami. A potem i tak wracamy do starych nawyków i starej wagi. Co zrobić, żeby schudnąć raz a dobrze?
Audio
  • Jak się odchudzać skutecznie? (Dajesz radę/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: SUPREEYA-ANON/Shutterstock

Nikt nie może nam powiedzieć: "jedz banany", albo "nie jedz bananów". Bo każdy jest ekspertem od własnego organizmu. I musi go po prostu słuchać. B. Dąbrowska

- Nie ma jednej, uniwersalnej diety, która wszystkim pomoże schudnąć i potem nie przytyć. Badania wykazują też, że większość diet, niezależnie od tego, która z nich wybierzemy, daje podobny efekt - tłumaczyła dietetyk Barbara Dąbrowska.

Jak podkreślała ekspertka, podstawą większości diet jest tzw. deficyt kaloryczny. - Diety te dają więc efekt w postaci spadku liczby kilogramów. Ale statystyki dotyczące efektu jojo, czyli powrotu do wagi sprzed diety, a nawet zwiększenia jej, są mało optymistyczne - mówiła Barbara Dąbrowska. - W ciągu pięciu lat od zastosowania diety odchudzającej ok. 95 proc. osób wraca do starej masy ciała, albo ją przekracza.

Dlatego, jak tłumaczyła rozmówczyni Marty Hoppe, odchudzania wcale nie należy zaczynać od wyboru diety. - Najpierw zastanówmy się, dlaczego w ogóle chcemy chudnąć. Najczęściej cel dotyczy liczby kilogramów, czyli tego, by wejść np. w kreację do Sylwestra, albo bikini na wakacje.  Ale to cel, który ma punkt początkowy i metę: gdy go osiągniemy, dieta się skończy. Warto zacząć inaczej - mówiła ekspertka.

Jak "podejść" swój organizm, by dieta przyniosła bardziej długotrwały efekt? Czy są produkty, które w każdym przypadku należy wykluczyć z diety? O tym w nagraniu rozmowy.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Barbara Dąbrowska (dietetyk, barbaradabrowska.pl) 

Data emisji: 20.11.2019

Godzina emisji: 14.07

kd

Czytaj także

Wegetarianizm, weganizm - jak zmiany klimatu wpływają na to, co jemy?

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2019 21:25
Tofucznica, sernik z ziemniaka czy brownie z fasoli. To tylko przykłady wegańskich nowości, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach. Coraz więcej wprowadzają ich też sieci fast foodowe, oferując wegetariańskie burgery i twistery bez mięsa.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Celiakia i nadwrażliwość na gluten to nie jest to samo

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2019 14:39
- Idąc zrobić badania dotyczące celiakii, nie możemy odstawić glutenu, bo badania wyjdą niewiarygodnie - mówi dietetyczka Wioleta Zysk. - Pierwsze badania niestety nie są jednoznaczne - dodaje Małgorzata Źródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. 
rozwiń zwiń