"Szef" i "Ratatouille", czyli jacy są kucharze w filmach

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2014 08:00
Dziś na ekrany kin wchodzi komedia pod tytułem "Szef" w reżyserii Jona Favreau. W związku z tym w audycji "Stacja Kultura" postanowiliśmy sprawdzić, jak mistrzowie kuchni pokazywani są w światowej kinematografii.
Audio
  • Jak przedstawiany jest zawód kucharza w filmach (Czwórka/Stacja Kultura)
Szef i Ratatouille, czyli jacy są kucharze w filmach
Foto: Glow Images/East News

Ich role przedstawiane są na różne sposoby. Od znającego życie "garkotłuka" z "South Parku" po rywalizujących ze sobą mistrzów sztuki kulinarnej z filmu "Faceci od kuchni" - wymienia dziennikarz, Kamil Jasieński.

- Najbardziej popularnymi szefami kuchni w kinematografii są ci, którzy najbardziej zapadają nam w pamięć - mówi Kuba Korczak, szef kuchni. - W tym przypadku śmiem twierdzić, że najbardziej popularnym i budzącym niezwykle miłe skojarzenia jest sympatyczny szczur z filmu "Ratatouille".

Czytaj także: Jedzenie w muzycznej odsłonie<<<

Nie zapominajmy, że filmowi kucharze, to nie tylko mężczyźni. W pamięć zapadła nam również Julie Child z "Julie i Julia". Choć kobiet - szefowych kuchni jest mniej niż mężczyzn, to na pewno w swoim profesjonaliźmie im dorównują.

Serdecznie zapraszamy do wysłuchania materiału Kamila Jasieńskiego z audycji "Stacja Kultura".

bc/kd

Czytaj także

Śniadanie do pracy - weź sałatkę, nie kanapki

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2014 12:00
70 procent pracujących Polaków je w pracy drugie śniadanie. To ładny wynik, jednak jak mówią eksperci, nie powinien być to nasz jedyny posiłek w trakcie ośmiu godzin. Warto też zadbać, by tradycyjne kanapki zastąpić innymi propozycjami.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Owsianka z "Matrixa"

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2014 13:00
Film "Matrix" trafił na ekrany kin w 1999 roku, od tego czasu na swoich zagorzałych fanów i przeciwników. Okazuje się, że film Wachowskich może być też świetną śniadaniową inspiracją.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polak - konsument. "Wciąż jesteśmy trochę niedojrzali"

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2014 15:00
- Dbałość o produkt to ważna rzecz, ale trzeba dostosować się do rynku i potrzeb naszych klientów - mówi restaurator Marcin Kręglicki i przyznaje, że jedzenie dobrej jakości musi być drogie, a Polacy wciąż bardzo często polują w restauracjach na cenowe okazje.
rozwiń zwiń