Od Julii Child po Jamiego Olivera

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2014 14:00
Dziś trudno znaleźć stację telewizyjną, która nie miałaby w swojej ramówce programu kulinarnego. W Czwórce przypominamy lata 60. czyli czas, gdy rozpoczęło się gotowanie na ekranie.
Audio
  • Kuchnia na ekranie telewizora - materiał Kamila Jasieńskiego (Czwórka/Stacja Kultura)
Od Julii Child po Jamiego Olivera
Foto: Glow Images/East News

Kucharzenie wkroczyło na ekran około pół wieku temu. Już na samym początku przyciągało sporo widzów przed telewizory, a dziś święci triumfy.
- Lata 60. to początek kulinarnych programów. Wtedy sławę zyskały wielkie gwiazdy, jak Julia Child - mówi Kuba Korczak, szef kuchni. - Te programy znacznie się różniły od tego z czym mamy do czynienia w tym momencie. Najbliższa im jest Marta Stewart.

Współczesne programy kulinarne niosą ze sobą większy ładunek emocji. Opierają się na formułach show, jest w nich mnóstwo akcji, częsta zmiana obrazu.  - Producenci takich programów opierają się na emocjach dużo bardziej niż na samym gotowaniu - mówi gość Czwórki.

W Polsce na ekranach telewizorów w latach 90. zaczęło pojawiać się jedzenie luksusowe, często pokazywano jak przygotować dania kuchni śródziemnomorskiej. Dziś osoby takie jak Pascal Brodnicki czy Robert Makłowicz mają na swoim koncie kulinarne kariery. Wojciecha Amaro możemy też śmiało porównać do Gordona Ramseya
Bez wątpienia programy kulinarne niosą ze sobą wiele dobrego. Rośnie nasza świadomość kulinarna, niektóre odcinki poszerzają nasz światopogląd, inne pokazują świat, bo nierzadko gotowanie połączone jest z podróżami do dalekich krajów, by tam odkrywać nowe smaki - dowiedz się więcej na ten temat słuchając materiału Kamila Jasieńskiego ze "Stacji Kultura".
(pj)

Zobacz więcej na temat: Czwórka telewizja żywność
Czytaj także

"Szef" i "Ratatouille", czyli jacy są kucharze w filmach

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2014 08:00
Dziś na ekrany kin wchodzi komedia pod tytułem "Szef" w reżyserii Jona Favreau. W związku z tym w audycji "Stacja Kultura" postanowiliśmy sprawdzić, jak mistrzowie kuchni pokazywani są w światowej kinematografii.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Woda z cytryną - to pierwszy zastrzyk energii

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2014 15:20
Zdrowe odżywianie nie oznacza sprowadzania produktów z kosmosu, czy kupowania drogich sprzętów do przygotowania dań. Patenty, które zdradza gość Czwórki są tanie i skuteczne.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Karolina Gilon ma tatuaże i głowę pełną marzeń

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2014 11:30
Jest modelką alternatywną i aktorką nieprofesjonalną. Zadebiutowała w serialu telewizyjnym "Miłość na bogato", ale Karolina Gilon chce od życia znacznie więcej.
rozwiń zwiń