"Italia do zjedzenia" - książka kulinarno-podóżnicza autorstwa Bartka Kieżuna
W środku znajdziemy historię kuchni i historię sztuki ujęte w krótkie i przystępne teksty, opatrzone zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
- Dla mnie włoska kuchnia to nie jest tylko talerz, na którym leży makaron. Zresztą tylko ten produkt ma tradycję, sięgającą kilku tysięcy lat wstecz. Każdy symbol włoskiej kultury posiada unikatową historię. Kultura i kulinaria są w tym kraju nierozłączne - opowiadał.
Jakie znaczenie dla historii włoskiego regionu - Toskanii ma wołowina? Który fresk jest największą chlubą Sieny? Jak przyrządzić grainę - pierwowzór klasycznych lodów? Jak przygotować sycylijski pudding "bianco mangiare", co oznacza jego biały kolor i jaka jest jego historia? Zapraszamy do wysłuchania nagrania.
Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania, w którym dziennikarka Czwórki Beata Kwiatkowska rozmawia z Dianą Dąbrowską, italianistką z okazji 30-lecia powstania filmu Cinema Paradiso. POSŁUCHAJ>>>
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Diana Dąbrowska (italianistka); Bartek Kieżun, autor książki "Italia do zjedzenia"
Data emisji: 16.12.2018
Godzina emisji: 13.08
ac/kd