Selfcooking: zaskocz znajomych... własnym obiadem w restauracji!

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2013 13:05
Do tej pory było tak, że albo gotowało się w domu, albo szło się do restauracji. Ostatnio ten trend ulega zmianie i niektórzy zaczynają odwiedzać lokale, by samemu sobie coś upichcić.
Audio
  • Samodzielne gotowanie w restauracji, czyli selfcooking - materiał Błażeja Prośniewskiego

- Fajnie, że można zobaczyć, co tak naprawdę dodaje się do potraw w restauracjach - mówi jedna z słuchaczek w czwórkowej sondzie. - To coś ciekawego i nowego, ciekawa inicjatywa, która przyciąga wielu klientów - mówi inna.

Mateusz Gessler, szef restauracji "Warszawa Wschodnia" uważa, że wynajęcie lokalu, by samemu przyrządzić dania dla przyjaciół, to świetny pomysł. - Na przykład, jeśli nie ma się odpowiednich warunków, by zaprosić znajomych i coś im ugotować, albo jeśli nie chce nam się sprzątać po tym wszystkim, można wynająć kuchnię – tłumaczy restaurator. – My przywozimy produkty, które gość sobie zażyczył, obsługujemy klientów, a potem sprzątamy. Gość ma natomiast przyjemność z gotowania.

Można pichcić samemu, albo w asyście profesjonalistów. - Dostępny sprzęt to stoły z całym profesjonalnym gastronomicznym oprzyrządowaniem - mówi jeden z pracowników restauracji. - Mamy więc okap, lodówki, zlew do mycia rąk, palniki gazowe i drobniejszy sprzęt.

By móc wykazać się kreatywnością, jeśli chodzi o tworzenie posiłków w restauracjach, wcale nie trzeba umieć świetnie gotować. Dlaczego? Wszystkiego dowiesz się, słuchając nagrania materiału reporterskiego Błażeja Prośniewskiego z audycji "Poranek OnLine".

(kd)

Czytaj także

Zaplanuj, kup, zjedz - nie wyrzucaj!

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2012 09:00
Narzekamy, że jedzenie jest drogie, ale nie szanujemy go. Polacy w ciągu roku wyrzucają 9 milionów ton produktów spożywczych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Chcesz być zdrowy? Jedz śniadania!

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2012 08:00
Ten posiłek pomaga doładować baterie na cały dzień. - Rano powinniśmy zjadać nawet jedną trzecią tego, co pochłaniamy przez cały dzień - podkreśla Urszula Mijakoska, diet coach.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedzenie na kółkach podbija Polskę

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2012 10:00
Jedzenie z foodtracków w Nowym Jorku nikogo nie dziwi. Powoli ta moda przychodzi też do Polski. Bardzo dobrze wpisuje się w nasz dzisiejszy styl życia.
rozwiń zwiń