Jesienna kuchnia: ...bo chodzi o to, by żyć ze smakiem

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2011 11:09
Ma być przede wszystkim smacznie ale prosto, ciepło i rozgrzewająco. Dni są coraz krótsze, za oknem szaro, liście spadają z drzew, a my włączamy piekarnik...
Audio

 – Potrawy jesienią wcale nie muszą być tłuste i niezdrowe – opowiada Tomasz Woźniak. – Można przyrządzić na przykład pieczone warzywa. Marchew, pietruszka czy dynia idealnie pasują do risotto, czy zup, albo jako przekąska.

Jesienne potrawy warto także doprawiać ziołami na przykład tymiankiem albo rozmarynem. – Wtedy cały dom pachnie, a zapach przecież pobudza nasze zmysły. Od razu pojawia się uśmiech na naszych twarzach, a przecież o to w gotowaniu chodzi: żeby przejść przez życie ze smakiem.

Zdaniem naszego eksperta, piekarnik jest "fantastycznym, uniwersalnym urządzeniem", dzięki któremu zdziałać można cuda. – Ma kilka półek. Wrzucamy więc na nie kawałek mięsa, pieczemy też ziemniaczki warzywa i podajemy z mieszanką sałat z sosem vinnegrette na bazie oliwy z oliwek – rozmarza się Woźniak. – To dobre nawet dla facetów: można przecież kupić torbę z mieszanką sałat, co oszczędza czas, który pochłonęłoby mycie, czy suszenie poszczególnych liści. – tłumaczy Woźniak. – Dzięki temu, że taka sałata zapakowana jest próżniowo, nie utlenia się.

Herbatę, albo kawę również warto "podkręcić", by była bardziej rozgrzewająca. Świetnie nadają się do tego imbir, goździki, albo cynamon. – Imbir można utrzeć w moździerzu – tłumaczy Woźniak. – Wystarczy jednak wrzucić po prostu do filiżanki pełnej gorącego napoju, a pod wpływem ciepła aromat sam zacznie się rozchodzić.

Więcej na ten temat dowiesz się, słuchając całej rozmowy z "Poranka".

(kd)

 

Czytaj także

Historia rodziny Mannów od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2011 12:55
Kluseczki wątrobiane, pierogi z pomarańczą lub z kapustą i twarożkiem - przepisy na takie dania były przekazywane przez pokolenia w rodzinie Wojciecha Manna.
rozwiń zwiń
Czytaj także

W kuchni nie ma szans na plagiat

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2011 15:01
- Gotować może każdy, w tej dziedzinie nikt nie ma monopolu – mówi kucharz i smakosz Grzegorz Łapanowski. W Czwórce rozmawiamy o gotowaniu, smakach i jego nowej książce.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dynia w roli primadonny patelni

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 17:38
W Akademii Le Cordon Bleu nazywa się ją owoco-warzywem. Krem dyniowy, babeczki z masą dyniową, dyniowe gołąbki bądź naleśniki, to tylko niektóre z królujących na francuskich stołach dań.
rozwiń zwiń