Fundacja krytykuje Magdę Gessler za promowanie w swoich lokalach dania ze stłuszczonych wątróbek gęsi i kaczek. Ponadto Viva! wytyka restauratorce ograniczoną wiedzę na temat wegetarianizmu.
- Traktuję wegetarianizm jako rodzaj inwalidztwa, który ukrywa jakąś słabość czy strach, nie wiadomo przed czym - powiedziała w jednym z wywiadów restauratorka.
- Pani Gessler najwyraźniej słabość myli z wrażliwością i empatią, a strach z niezgodą i walką z przejawami okrucieństwa człowieka wobec zwierząt. Okrucieństwa, które sama promuje... - pisze w oświadczeniu fundacja.
Foie gras to chora wątroba gęsi lub kaczki, która była karmiona na siłę kilka razy dziennie przy pomocy metalowej rury wprowadzonej poprzez gardło aż do żołądka. Aby zmusić organizm ptaka do wyprodukowania foie gras, musi on otrzymać dużą porcję kukurydzy w czasie kilku sekund. Na skutek tego wątroba staje się prawie dziesięć razy większa niż normalna, a u ptaka rozwija się choroba - marskość wątroby.
aj