Adam Gessler: Szukałem potraw odpowiednich na każdą porę roku

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2012 08:00
Właśnie ukazała się książka znanego restauratora pt. "Smaki na 52 tygodnie". To nie tylko książka kucharska, ale również pełna anegdot publikacja.
Audio

Adam Gessler to ceniony polski restaurator, członek znanego "kulinarnego" rodu Gesslerów, a ostatnio także autor książki… nie tylko kucharskiej. 

We wstępie do "Smaków na 52 tygodnie" autor pisze: "Kiedy otwierałem tu pierwszą restaurację, spytałem mojego tatę, co powinienem wiedzieć o restauratorstwie. Odpowiedział mi: To bardzo proste, synku. Dawaj ludziom to wszystko, co sam chciałbyś dostać i czego byś oczekiwał w restauracji. To bardzo trudne tato. Przez wszystkie te lata, każdego dnia doświadczam, jak bardzo to trudne".

Pomysł na tą książkę powstał... przy chlebie. - Mój tata co tydzień robił w domu chleb - opowiada Adam Gessler w Czwórce. - Pamiętam jego dłonie, gdy sypał mąkę i formował chleb.

W książce Gesslera jednak obok przepisów na tradycyjny chleb czy kluski "leniwe" znajdziemy również przepisy na bardzo wyrafinowane potrawy. - Polska jest fenomenalnym krajem. Mamy bowiem ziemię, która niesie nam produkty o jakich świat nie słyszał. Szczęśliwie mamy też wszystkie pory roku - opowiada znany restaurator. - Układałem więc moją książkę tak, by potrawy były odpowiednie dla danego tygodnia w roku, stąd 52 tygodnie. Chodziłem na targ, patrzyłem na dostępne produkty i zastanawiałem się, czego potrzebujemy o określonej porze roku i z czego najlepiej przyrządzać potrawy w danym czasie.

Adam Gessler podkreśla też, że "tę książkę ofiarowali mu ludzie". – Spotykałem po drodze niezwykłych ludzi i dostawałem od nich przepisy – opowiada restaurator. - Jeśli to, co zjadłem mnie powaliło, prosiłem o nie.

Więcej o powstawaniu niezwykłej książki Adama Gesslera, o ciekawym życiu restauratora i jego kulinarnych (i nie tylko) przemyśleniach - słuchaj w rozmowie z audycji "Pod lupą".

(kd)



Czytaj także

Muffiny, czyli modne słodkości

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2011 16:54
Gośćmi Czwórki są Agnieszka Gawryszewska i Krzysztof Makuch – mistrzowie pieczenia muffinów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy wszystkie pomidory można suszyć?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 13:23
Suszone pomidory to przysmak, który nie należy do najtańszych. Dlatego pokusić się można o jego domowe przygotowanie. W Czwórce garść porad związanych z suszeniem pomidorów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wiesz, co jesz? Chrząstki, skórę i wymiona...

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2011 11:06
Jak donoszą żywieniowi specjaliści pasztety, które kupujemy w sklepie to nic innego, jak zabarwiona breja z domieszką czegoś odżywczego. W Czwórce sprawdzamy, co tak naprawdę zawierają konserwy. Nie polecamy lektury przed jedzeniem!
rozwiń zwiń
Czytaj także

Grzyby lekiem na całe zło?

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 11:23
Przygotowania do świąt trwają w najlepsze. Większość z nas w tym okresie zje w różnych ilościach grzyby. Czy będzie to bezwartościowa uczta? Przekonaj się, co myślą o tym dietetycy.
rozwiń zwiń