Adam Gessler: Szukałem potraw odpowiednich na każdą porę roku

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2012 08:00
Obserwuj nas na Google News
Właśnie ukazała się książka znanego restauratora pt. "Smaki na 52 tygodnie". To nie tylko książka kucharska, ale również pełna anegdot publikacja.
Audio
2 pliki

Adam Gessler to ceniony polski restaurator, członek znanego "kulinarnego" rodu Gesslerów, a ostatnio także autor książki… nie tylko kucharskiej. 

We wstępie do "Smaków na 52 tygodnie" autor pisze: "Kiedy otwierałem tu pierwszą restaurację, spytałem mojego tatę, co powinienem wiedzieć o restauratorstwie. Odpowiedział mi: To bardzo proste, synku. Dawaj ludziom to wszystko, co sam chciałbyś dostać i czego byś oczekiwał w restauracji. To bardzo trudne tato. Przez wszystkie te lata, każdego dnia doświadczam, jak bardzo to trudne".

Pomysł na tą książkę powstał... przy chlebie. - Mój tata co tydzień robił w domu chleb - opowiada Adam Gessler w Czwórce. - Pamiętam jego dłonie, gdy sypał mąkę i formował chleb.

W książce Gesslera jednak obok przepisów na tradycyjny chleb czy kluski "leniwe" znajdziemy również przepisy na bardzo wyrafinowane potrawy. - Polska jest fenomenalnym krajem. Mamy bowiem ziemię, która niesie nam produkty o jakich świat nie słyszał. Szczęśliwie mamy też wszystkie pory roku - opowiada znany restaurator. - Układałem więc moją książkę tak, by potrawy były odpowiednie dla danego tygodnia w roku, stąd 52 tygodnie. Chodziłem na targ, patrzyłem na dostępne produkty i zastanawiałem się, czego potrzebujemy o określonej porze roku i z czego najlepiej przyrządzać potrawy w danym czasie.

Adam Gessler podkreśla też, że "tę książkę ofiarowali mu ludzie". – Spotykałem po drodze niezwykłych ludzi i dostawałem od nich przepisy – opowiada restaurator. - Jeśli to, co zjadłem mnie powaliło, prosiłem o nie.

Więcej o powstawaniu niezwykłej książki Adama Gesslera, o ciekawym życiu restauratora i jego kulinarnych (i nie tylko) przemyśleniach - słuchaj w rozmowie z audycji "Pod lupą".

(kd)



Czytaj także

Muffiny, czyli modne słodkości

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2011 16:54
Gośćmi Czwórki są Agnieszka Gawryszewska i Krzysztof Makuch – mistrzowie pieczenia muffinów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy wszystkie pomidory można suszyć?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 13:23
Suszone pomidory to przysmak, który nie należy do najtańszych. Dlatego pokusić się można o jego domowe przygotowanie. W Czwórce garść porad związanych z suszeniem pomidorów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wiesz, co jesz? Chrząstki, skórę i wymiona...

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2011 11:06
Jak donoszą żywieniowi specjaliści pasztety, które kupujemy w sklepie to nic innego, jak zabarwiona breja z domieszką czegoś odżywczego. W Czwórce sprawdzamy, co tak naprawdę zawierają konserwy. Nie polecamy lektury przed jedzeniem!
rozwiń zwiń
Czytaj także

Grzyby lekiem na całe zło?

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 11:23
Przygotowania do świąt trwają w najlepsze. Większość z nas w tym okresie zje w różnych ilościach grzyby. Czy będzie to bezwartościowa uczta? Przekonaj się, co myślą o tym dietetycy.
rozwiń zwiń