Naukowcy odkryli, że likopen, składnik soku pomidorowego, prawdopodobnie spowalnia rozkład komórek w kościach.
Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z St Michael's Hospital i Uniwersyytetu w Toronto. Udział wzięły w nim kobiety po menopauzie w wieku od 50 do 60 lat. Od dawna wiadomo, że kobiety w tym wieku w przyśpieszonym tempie tracą masę kostną. Dzieje się tak z powodu rosnącego poziomu reaktywnych form tlenu, odgrywających znaczącą rolę w metabolizmie i starzeniu się organizmów żywych. Naukowcy postanowili więc sprawdzić, czy likopen może zredukować tego rodzaju uszkodzenia.
W badaniu trwającym cztery miesiące naukowcy sprawdzali stężenie N-telopeptydu we krwi. Jest to jedna z kilku substancji, której poziom wzrasta, gdy kość jest złamana. Naukowcy doszli do wniosku, że poziom redukcji N-telopeptydu wśród uczestniczek przyjmujących likopen był porównywalny do zaobserwowanego wśród kobiet przyjmujących wapń i witaminę D, substancji które są zalecane do zapobiegania osteoporozy. Natomiast wśród uczestniczek przyjmujących placebo stężenie N-telopeptydu było podwyższone.
Wyniki badań trzeba będzie jeszcze potwierdzić. Dalsze analizy pomogą ustalić, czy likopen faktycznie odkrywa istotną rolę w zapobieganiu osteoporozie.
(ew)