Czasami nazwa potrawy lub danego warzywa wskazuje na miejsce, z którego pochodzi potrawa, ale nie zawsze.
Oto, co przygotowaliśmy!
Proste nazwy typu:
brukselka - istotnie, to 'kapusta brukselska'
kawa po wiedeńsku - z bitą śmietanką
kawa po turecku - zmielona kawa zalana zimną wodą i parzona z cukrem w miedzianym naczyniu
ciasto, kluski francuskie - delikatne, napowietrzone
karpatka - nazwana tak, bo przypomina Karpaty
bawarka - osłodzony napój składający się z gorącej wody lub herbaty i mleka
bułka paryska - długa bułka z poprzecznymi nacięciami na górnej powierzchni
ruskie pierogi - nazwane tak ze względu na Ruś (nie: Rosję), czyli m.in. dawne Kresy Wschodnie
gulasz po węgiersku - pikantny, z mięsa wołowego i papryki
kluski śląskie - okrągłe, z mąki pszennej i ziemniaczanej, z dołkiem w środku
spaghetti po bolońsku/bolognese [czyt. boloniez] - z mięsem mielonym i odpowiednim sosem
Kiedy nazwa jedzenia lub dania rzeczywiście wiąże się z regionem, do którego wydaje się odnosić? Jakie Wy znacie potrawy, w których nazwach padają pojęcia geograficzne?
Sprawdźcie słuchając fragmentu audycji "W czery oczy".