Szampan na ceracie w kratę

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2010 16:43
Zabawa sylwestrowa w PRL-owskim stylu? Oferta lokali jest bogata, a atrakcji mnóstwo, w tym nieśmiertelna "lorneta z meduzą". Posłuchaj reportażu!
Audio
  • Lorneta z meduzą, czyli sylwester dla tęskniących za PRL-em - reportaż

Meduza i lorneta, czyli galareta z zimnych nóżek i, zgodnie z dzisiejszą nomenklaturą, dwa „shoty” czystej wódki. Do tego schabowe à la Lenin, pierogi ruskie i sałatka jarzynowa à la Radom, bigos i flaczki… A wszystko to przyrządzone zgodnie z wytycznymi zawartymi w książce kucharskiej z 1983 roku! Między innymi takie kulinarne specjały czekają na uczestników bardzo modnych w tym roku zabaw sylwestrowych w stylu PRL.

Samo menu, choćby najwierniej odtworzone, nie wystarczy jeszcze, by uczestnik imprezy poczuł się jak jego rodzice w czasach swej młodości. Nie mniej ważna jest oprawa muzyczna. – Proponujemy muzykę z lat 60., 70. i 80. Jeśli ktoś ma jakieś specjalne propozycje, zbieramy je przed imprezą i taki koncert życzeń będzie u nas grany – zapewnia Danuta Koziarz, organizatorka imprezy „Sylwester PRL by Night” w stołecznej restauracji „Babalu”.

Organizatorzy sylwestrowych imprez w stylu tych ze „słusznie minionej” epoki dbają o najdrobniejsze detale, jak choćby zaproszenia przypominające estetyką dawne legitymacje partyjne. Pamiętają również, że na zabawie z prawdziwego zdarzenia jakości rozrywki doglądał wodzirej bądź wykwalifikowany kaowiec. – Troszkę podparliśmy się filmem „Rejs”. Będziemy zatem mieli kaowca, będziemy wybierali przodownika i przodownicę zabawy – mówi Danuta Koziarz.

Więcej w reportażu Martyny Ogonek. Dźwięk znajdziesz w ramce po prawej stronie.

ŁSz

Czytaj także

Chcesz palić w knajpie, zrzesz się w klubie

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2010 17:21
Właściciel katowickiej knajpki wpadł na pomysł, jak ominąć zakaz palenia. Palacze dostają specjalne legitymacje. Niepalący wchodzą na własne ryzyko.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wszystkie smaki PRL-u

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2010 15:42
Kuchnia PRL-u była kuchnią przede wszystkim domową. Żywność bardziej szanowano, bo jej zdobycie wymagało zachodu - mówi Błażej Brzostek, autor książki "PRL na widelcu".
rozwiń zwiń
Czytaj także

W sylwestra znowu zagra Sam

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2010 04:07
Szlagierowy spektakl "Zagraj to jeszcze raz, Sam" uwieńczy sylwestrową noc w Teatrze 6 piętro Michała Żebrowskiego.
rozwiń zwiń