Co podczas uroczystej kolacji jedzą nobliści?
- Żeby stworzyć "Mirror glace" - błyszczącą na ciastku powłokę, mieszamy dwa kolory, które spotykając się po drodze dają efekt pięknego marmuru. Masę uzyskuje się "niby od niechcenia", ale efekt końcowy jest powalający - opowiadały Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz - cukierniczki, które zajmują się produkcją designerskich słodyczy.
- Zainteresowanie designerskimi słodyczami jest bardzo duże. I nie chodzi już tylko o to, jak produkt wygląda. Zauważyłyśmy, że ludzie oprócz wyglądu bardzo mocno zaczęli doceniać smak. Kiedyś tort kojarzył się z niesmacznym maślanym kremem, który serwowany był jako główny deser przy okazji najważniejszych okoliczności w życiu wielu osób, takich jak np. wesele. My staramy się, aby nasze wypieki nie tylko pięknie wyglądały, ale też wspaniale smakowały - mówiły.
Czy "nowoczesne" słodycze będą nam smakować? Czy przypominają jeszcze smaki znane nam z dzieciństwa? Jak smakują kiedy dodamy do nich przyprawy takie jak rozmaryn, czy tymianek? O tym w nagraniu audycji. Zapraszamy do wysłuchania nagrania.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Małgorzata Nagat (cukiernik i plastyk) i Agata Stankiewicz (cukiernik)
Data emisji: 18.03.2018
Godzina emisji: 15.08
ac