Dzięki rachunkom Jagiellonów można gotować jak w średniowieczu

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2013 16:30
Małgorzata Krasna-Korycińska dużo czasu spędza w kuchni, bada zwyczaje kulinarne z dawnych lat. Zaczęła od wczesnego średniowiecza.
Audio
  • Małgorzata Krasna-Korycińska i Gabrysia opowiadają o rekonstruowaniu w kuchni (Co Was Kręci/Czwórka)
Przy słowiańskim stole
"Przy słowiańskim stole" Foto: źr. www.triglav.com.pl

To rekonstruktorka kuchni i życia codziennego w średniowieczu. Pomaga jej w tym wykształcenie: jest mediewistką i archeologiem. Pracę doktorancką pisze na temat kultury kulinarnej we wczesnym średniowieczu. Do studia przyszła wraz z córką, Gabrysią, która od najmłodszych lat uczestniczy w pracach rekonstruktorskich.

- Już na studiach zaczęła się moja pasja rekonstruktorska. Zaczęłam od wczesnego średniowiecza, a teraz doszło jeszcze późne średniowiecze i pozostałe epoki, które niemniej mnie fascynują - mówi gość Czwórki. - Specjalizuję się w kuchni. Okoliczności zmusiły mnie, by spisać przepisy i pomysły: w ten sposób powstały dwie książki. Teraz pracuję nad książką późnośredniowieczną, okołogrunwaldzką - opowiada rekonstruktorka.

- To nie jest tak, że ja siedzę w książkach i spisuję co ciekawsze cytaty; ja przede wszystkim gotuję. Przestrzegam tamtych receptur, dostępnych składników i możliwości technicznych dostępnych w epoce. Dochodzą do tego jeszcze eksperymenty archeologiczne z profesjonalnymi pomiarami - wyjaśnia.

Małgorzata Krasna-Korycińska przepisy rekonstruuje. Bardzo dużo jest pracy z recepturami wczesnego średniowiecza, gdyż zachowało się mało danych na ten temat. Dziś pomagają specjalistyczne badania fizyko-chemiczne, które dostarczają informacji na przykład o tym, co było mieszane w danym naczyniu ceramicznym. Dużo łatwiej jest gotować tak, jak robili to Jagiellonowie.- Zachowały się rachunki Jagiellonów. Na naszych ziemiach w tym czasie byli też Krzyżacy, jeszcze bardziej skrupulatni w rachunkach - mówi gość Czwórki.

Rekonstruktorka gotując trzyma się tradycyjnych receptur, ale też tradycyjnych sposobów przechowywania i konserwowania potraw - wędzenie, pieczenie, kiszenie, suszenie czy woskowanie to jej chleb powszedni.

(pj)

Czytaj także

Zakwas - początek dobrego chleba

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2013 16:27
Przestaje smakować nam chleb ze sklepu, to pierwsze oznaki tego, że najwyższy czas upiec własne pieczywo.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Owsianka doda ci skrzydeł

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2013 11:30
Poprawia pamięć, polepsza koncentrację, przyspiesza przyswajanie wiedzy, daje energię na cały dzień i pysznie smakuje. U nas owsianka w dwóch wersjach: słodkiej i słonej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Festiwal błota, czosnku i malowania krów

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2013 14:00
Plenerowe imprezy masowe nie ograniczają się tylko do koncertów. Na całym świecie odbywają się przeróżne festiwale dedykowane oryginalnym aktywnościom - taplaniu się w błocie, degustacji czosnku albo malowaniu krów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polskie smaki z europejskim certyfikatem

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2013 14:00
Smakowicie zapowiada się poniedziałkowy lunch, podczas którego zaserwujemy Wam polskie produkty regionalne chronione prawem Unii Europejskiej.
rozwiń zwiń