Marcin Kuc: najlepsze jedzenie jest mięsem

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2016 14:40
- Mięso to życie. Bez niego moje wyglądałoby bardzo kiepsko - mówi autor bloga kulinarnego "Jaja w kuchni". - Próbowałem weganizmu przez kilka dni, odciąłem wszystkie produkty pochodzenia odzwierzęcego - dodaje.
Audio
  • Marcin Kuc, autor bloga kulinarnego "Jaja w kuchni" opowiada o diecie wegańskiej i mięsie w naszym jadłospisie (BąŻur/Czwórka)
Jak Marcin Kuc poradził sobie z wegańskim wyzwaniem?
Jak Marcin Kuc poradził sobie z wegańskim wyzwaniem? Foto: Screen z YouTube

- Przed moimi urodzinami zdecydowałem się na kilka dni wegańskiej katorgi - opowiada Marcin Kuc. - Chciałem zobaczyć o co w tym chodzi, wczuć się w to, odwiedzić kilka znanych wegańskich miejsc. Podobno Warszawa to numer jeden na świecie jeśli chodzi o rozwój trendu wegańskiego - wyjaśnia.

Efekty eksperymentu nie zadowoliły blogera, a jego forma spotkała się z krytyką i dobrymi radami ze strony wegan. Mimo to Marcin Kuc w audycji "BąŻur" podzielił się swymi refleksjami na temat diety bezmięsnej, uznał ją bardziej pracochłonną, trudniejszą, a przede wszystkim za odpowiedź na przemysłową produkcję mięsa.

W Czwórce wyjaśnia też, jakim produktem jest mięso, gdzie i jak powinniśmy je kupować.

***

Tytuł audycji: "BąŻur"

Prowadzi: Mariusz Infulecki

Gość: Marcin Kuc (bloger "Jaja w kuchni")

Data emisji: 08.08.2016

Godzina emisji: 8.15

pj/kd

Czytaj także

W szponach gruzińskiej gościnności

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2016 11:00
- Legendarna serdeczność Gruzinów bywa obezwładniająca. Można wpaść w niewolę ich gościnności na dwa dni - opowiadała Anna Janicka-Galant z portalu "Oblicza Gruzji". A gdy już się to stanie, nie unikniemy na pewno smaku chinkali czy chaczapuri.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"W każdym owocu i warzywie można znaleźć coś ekstra"

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2016 10:12
- Super żywność czyli Super Food to ta, która ma super właściwości, nadzwyczajne wartości dla naszego organizmu - mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, ekspertka kampanii "Pora na pomidora". - Jest to żywność naturalnego pochodzenia - dodaje.
rozwiń zwiń