04:54 [CZWORKA]Stacja Nauka 22 czerwiec 2020 cukier.mp3 Cukier - kiedy staje się groźny dla naszego zdrowia? (Stacja Nauka/Czwórka)
Marchewkę gotuj w całości - dla zdrowej skóry i oczu
Czy cukier może być dobry dla zdrowia?
Cukier występuje prawie w każdym produkcie spożywczym. - Szkodliwe są przede wszystkim cukry proste, które niekorzystnie wpływają na gospodarkę węglowodanową - podkreśla dietetyk Elwira Gliwska z Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. - Natomiast węglowodany złożone nie należą do grupy cukrów, które należy ograniczać. One są wartościowe i zapewniają nam na długi czas sytość i dostarczają wielu składników odżywczych.
Czytaj także:
Cukry proste przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. - M.in. uszkadzają naczynia krwionośne, co może prowadzić do wylewów i udarów - wyjaśnia. - Cukry przyczyniają się także do zwiększenia kaloryczności danego posiłku, czyli w szybkim tempie prowadzą do nadwagi.
Wysokoprzetworzona żywność przyczyną otyłości. Nie tylko kalorie!
Słodki smak, gorzki posmak
Żeby unikać spożywania cukrów prostych, należy zrezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty i wykluczyć z diety słodkie napoje gazowane. Tymczasem jak mówi dr Paweł Koczkodaj Ambasador Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem z Centrum Onkologii w Warszawie, coraz więcej coraz młodszych dzieci je pije. - Dane WHO pokazują, że spożycie cukru wśród dzieci i młodzieży w Polsce jest bardzo wysokie. Szacuje się, że nawet 40 proc. z nich słodkie napoje ma w codziennej diecie, co przekłada się na fakt, że nasze dzieci najszybciej przybierają na wadze w Europie - dodaje.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotowała: Adrianna Janiszewska
Data emisji: 22.06.2020
Godzina emisji: 12.30
kul/ac
Ada Janiszewska (współpraca z Min. Zdrowia)
Jaką ilość możemy spożywać? Czy przekroczenie dawki może wywołać jakieś niezamierzone efekty, jakie? Jakie są efekty działania cukru? Jakie choroby wywołuje? Jaką rolę odgrywa cukier podczas choroby nowotworowej? Ekspert-dr Paweł Koczkodaj Ambasador Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem z Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie.
Ada Janiszewska (współpraca z Min. Zdrowia)
Jaką ilość możemy spożywać? Czy przekroczenie dawki może wywołać jakieś niezamierzone efekty, jakie? Jakie są efekty działania cukru? Jakie choroby wywołuje? Jaką rolę odgrywa cukier podczas choroby nowotworowej? Ekspert-dr Paweł Koczkodaj Ambasador Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem z Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie.