Przygotowując to danie zawsze wychodzimy od bazy. Najważniejszy jest bulion - nie może być nudny Maciej Bartkowiak
O tym, czym tak właściwie jest ramen, jak go przygotować podpowiadał kucharz z warszawskiej restauracji SHOKU Maciej Bartkowiak. - To danie, które wywodzi się z azjatyckiego fast-foodu, w Azji można je kupić na ulicznych wózkach. Zjada się go szybko, maksymalnie w 6 minut, by wywar był jeszcze ciepły - opowiadał.
Jak mówił, ważna jest nie tylko odpowiednia receptura i składniki, ale również sposób podania. - Potrzebujemy wysokiej miski, pałeczek i głębokiej łyżki, której używa się do spożywania ramenu. Nieco innej, niż ta, którą znamy z naszego stołu.
To Chiny zapoczątkowały ramen. Razem z robotnikami trafił do miast portowych Japonii, gdzie się spopularyzował Maciej Bartkowiak
- Ma inną głębokość i długość i podobnie, jak w przypadku pałeczek znajdziemy jej porcelanowe, metalowe, a nawet drewniane wersje. Podaje się ją do każdej wersji tej zupy, ale nie służy do jedzenia bulionu. Wypija się go bezpośrednio z miski, a sztućce pomagają z dodatkami i makaronem - zdradzał.
Ramen to danie, czy zupa? Z czego składa się jego klasyczna wersja? Czym są tara, kombu i kansui? O tym w nagraniu.
W audycji podawaliśmy też przepis na domowy majonez:
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 400 ml oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Oddzielamy żółtko od białka. Żółtka wkładamy do miski i rozbijamy. Mieszamy trzepaczką razem z musztardą. Kiedy masa jest już jednolita powolnym strumieniem wlewamy olej i dalej delikatnie ubijamy. Można to także zrobić blenderem. Trzeba tylko uważać, żeby się nie zważył. Gotowy majonez trzymamy w lodówce. Przez miesiąc będzie się nadawał do spożycia.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Maciej Bartkowiak (kucharz z restauracji SHOKU)
Data emisji: 9.11.2019
Godzina emisji: 17.16
ac