W ciepłe dni niewłaściwie przechowywane produkty stanowią duże zagrożenie dla naszego żołądka. - W lecie, nawet w temperaturze pokojowej, rozwijają się patogeny, bakterie i toksyny bakteryjne. Niektóre z nich są odporne na obróbkę termiczną - tłumaczy gość Czwórki i podpowiada, na co należy uważać w wakacyjnych kurortach. - Jeśli mamy ochotę na loda, kupmy firmowego. Zapakowanego i z zamrażarki - wyjaśnia.
Obieżysmak radzi, jak poznawać świat od kuchni
Często ofiarami zatruć pokarmowych stają się turyści, którzy wyjechali na egzotyczne wakacje. - W krajach afrykańskich czy azjatyckich ludzie mają zupełnie inną florę bakteryjną niż my. To, co dla nich jest nieszkodliwe, turyście z Europy może zrujnować wakacje - podkreśla Ewa Trusewicz, a Michał Piwowarek sprawdza, po czym rozpoznać objawy zatrucia pokarmowego i jak temu zaradzić.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygotował: Michał Piwowarek
Gość: Ewa Trusewicz (dietetyk kliniczny)
Data emisji: 7.08.2017
Godzina emisji: 16.08
kul/ab